Smutsigt kök på flyktingboende

FROSTAVALLEN Köket på flyktingförläggningen på Frostavallen är så ohygieniskt att myndigheterna beslutat att det inte får användas.
Ändå fortsätter matlagningen där, och nu riskerar ägarna åtal för brott mot livsmedelslagen.

När hotell- och konferensanläggningen på Frostavallen bytte ägare i höstas togs köket i användning i full skala för första gången på många år. I köket lagas plötsligt frukost, lunch och middag till 200 flyktingar – varje dag.
Höörs kommuns livsmedelsinspektörer åkte ut för att kontrollera att livsmedelshanteringen levde upp till gällande lagar och regler.
– Tidigare ägare hade bara begränsad verksamhet eftersom man planerade för en skidanläggning, säger livsmedelsinspektör Sara Sandberg.
Att köket inte var i bästa skick var känt.
– Förra ägarna planerade för en totalrenovering.

Det visade sig att det fanns flera brister:
q Det saknades möjlighet till hygienisk torkning efter handtvätt på personaltoaletten och vid handtvättstället i köket.
q Merparten av personalen arbetade i privata kläder och skor. (Man ska byta till rena och skyddande kläder när man kommer till jobbet.)
q Lokalerna var ostädade med ingrodd smuts på golv, väggar, tak och rörledningar, samt även i ugnar och på viss utrustning och ventilation.
q Det förekom mögel i diskrum och ovanför ugnar.
q Färgen flagnade i taket, isolering stack ut.
q Bristande kunskaper hos personalen i hur man

Läs mer här: Smutsigt kök på flyktingboende

kommentarer