Spionchefen i tårar efter historiska fredsmötet

Många såg det historiska mötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Men det var inte lika många som såg att regissören bakom mötet, den sydkoreanska underrättelsechefen Suh Hoon, samtidigt stod i kulisserna och grät av lycka.

När Kim Jon-Un nu utlovade fred på Koreahalvön var det första gången sedan Koreakriget som en nordkoreansk ledare satte sin fot på den södra sidan av den demilitariserade zonen på den trettioåttonde breddgraden.

Det är mindre än ett år sedan Moon Jae-In valdes till president i Sydkorea. Kort efter valet utnämnde han Suh Hoon till underrättelsechef.

– Han är rätt person för att återuppväcka de koreanska band som spänts i och med Nordkoreas jakt på kärnvapen, sa Moon Jae-In i samband med utnämningen enligt Reuters.

LÄS MER: Mats Larsson: Man får nästan nypa sig i armen 

Suh Hoon bodde i Nordkorea i två år

Suh Hoon arbetade mellan 2000 och 2007 inom underrättelsetjänsten men avgick 2008, efter att en konservativ regering valts i Sydkorea. Han är enligt Reuters känd som den Sydkorean som träffade Kim Jong-Il flest gånger. Under två år, i slutet på 90-talet, bodde han i Nordkorea.

I mars blev han en av de första Sydkoreaner att träffa Kim Jong-Un sedan han tog över som Nordkoreans ledare 2011. Vid det mötet kom de inte bara överens om att Kim Jong-Un skulle träffa Moon Jae-In, utan öppnade också för diskussioner med USA. 

Den Nordkoreanske diktatorn sade då för första gången att han var villig att diskutera kärnvapennedrustning med den amerikanska presidenten Donald Trump. 

LÄS MER: Här träffar Pompeo Nordkoreas diktator 

”Säger mycket om hur viktig roll han har haft”

Suh Hoon har även hjälpt att reparera relationen mellan USA och Nordkorea genom att bjuda in Mike Pompeo till Pyongyang för att diskutera mötet mellan Trump och Kim Jong-Un. Pompeo var då chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och har precis blivit utnämnd till amerikansk utrikesminister.

Efter det mötet sa Donald Trump att Pompeo och Kim Jong-Un har en bra relation, och att mötet hade gått väldigt bra.

– Att se Suh Hoon på plats säger mycket om hur viktig roll han haft för att få till mötet, säger Seo Yu-Suk, forskningschef vid Institutet för nationell säkerhet i Seoul, till Reuters.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/spionchefen-i-tarar-efter-historiska-fredsmotet/

kommentarer