Stärk den ko­ope­ra­tiva fö­re­tags­formen

By Yngve Sunesson

Kooperationen har varit i kris i Sve­ri­ge. Flera ko­ope­ra­tiva fö­re­ningar inom skogen gick i kon­kurs på 1980-talet, som Skåne­skog. Stora NCB i Norr­land togs över av staten och Södra räddades av en ge­men­sam ak­tion av LRF och staten men är nu starkare än nå­gon­sin.
De ko­ope­ra­tiva slak­te­rierna såldes till Fin­land, men Lant­männen kvar­står som ko­ope­ra­tiv fö­re­ning.
Föreningsbanken tvingades fu­sio­nera med Spar­ban­ker­na i sviterna ef­ter bank­krisen, men fort­farande finns Landshypotek kvar som ko­ope­ra­tiv bank.
Ock­så konsumentkooperationen har haft sina kriser. KF har haft många för­lust­år men har ändå be­hållit en re­la­tivt stark­stäl­lning på mark­naden och ser nu fram­tiden an med till­för­sikt. Än starkare är HSB på bo­stads­mark­naden, där in­tres­set för bo­stads­rätts­boende ökat.
Nu gör pro­du­cent- och konsumentkooperationen ge­men­sam sak ge­nom att bilda Svensk Kooperation. Där bör även den små­ska­liga, nyare kooperationen inom till ex­em­pel om­sorgs­sek­torn rymmas.
I en kri­tisk de­batt­ar­ti­kel tar sex tunga fö­re­trä­da­re, med LRF:s vd An­ders Källström och KF:s vd Tom­my Ohlström som två av un­der­teck­na­rna, upp den un­dan­skuf­fade roll som ko­ope­ra­tiva fö­re­tag för­satts i.
De­ras krav på en mo­der­ni­serad lag för eko­no­miska fö­re­ningar, att ko­ope­ra­tivt fö­re­tagande ska sti­mu­leras inom när­ings­po­li­tiken samt ökad kun­skap om kooperation i ut­bildningen finns all an­led­ning att lyssna till för alla de po­li­tiska par­tierna.
Yng­ve Sunesson

Läs mer här: Stärk den ko­ope­ra­tiva fö­re­tags­formen

kommentarer