Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd avgår

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd avgår.

Hon har nyligen fått hård kritik för sin inblandning i migrationsskandalen Windrush.

Själv har hon förnekat att hon kände till något.

Inrikesminister Amber Rudd har tidigare sagt att hon skulle möta parlamentet under måndagen – för att svara på ”legitima frågor” om skandalen. Men på söndagskvällen kom beskedet att hon i stället avgår.

Premiärministern Theresa May har accepterat avgångsansökan, skriver Sky News på Twitter.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/990698278256873473

Inblandad i skandal

Inrikesministern har utsatts för hård press att lämna sin post efter den så kallade Windrush-skandalen. Skandalen går ut på att det brittiska inrikesdepartementet har haft som mål att öka antalet tvångsutvisningar från landet. Amber Rudd, som är chef för departementet, har hävdat att hon inte kände till detta mål – men The Guardian har publicerat ett brev som visar att ministern var drivande i frågan.

I brevet, adresserat till Downing Street, uttrycker Rudd ett ”ambitiöst men uppnåeligt” mål när det kommer till tvångsutvisningar. Målet var att departementet skulle jobba mot att öka antalet utvisningar med ”mer än tio procent över de kommande åren”.

Brevet undertecknades av inrikesministern i januari i fjol.

Labour har krävt en ursäkt

Det är i ett nytt brev, adresserat till premiärministern, som hon nu meddelar sin avgång.

”Jag känner att det är nödvändigt efter att jag oavsiktligt vilselett kommittén för inrikes frågor när det kommer till mål för att utvisa illegala invandrare”

Oppositionspartiet Labour har krävt att Amber Rudd ber om ursäkt. Partiet kräver också att premiärminister Theresa May, som tidigare var inrikesminister, förklarar hur hon kunde låta detta ske.

https://twitter.com/labourwhips/status/990702019508924417

Bara den senaste veckan har Amber Rudd tvingats be om ursäkt fem gånger i kölvattnet av Windrush-skandalen, skriver The Guardian. 

Windrush-skandalen

År 1948 kom ett skepp vid namn ”Empire Windrush” med hundratals immigranter från brittiska kolonier i Karibien till Storbritannien. Detta har gett namn åt Windrush-generationen.

Anledningen till invandringen var att Storbritannien skulle byggas upp igen efter andra världskriget, och behövde bland annat sjuksköterskor och tågrälsarbetare.

De invandrare som kom från de så kallade Commonwealth-länderna hade rätt att bosätta sig i Storbritannien. Men 2012 infördes hårdare regler – som skulle komma åt illegala invandrare i landet.

En del personer från den så kallade Windrush-generationen har fått höra att de befinner sig i landet illegalt. Andra har nekats bostäder, jobb och sjukvård.

De hårdare reglerna infördes när Theresa May var inrikesminister.

Den senaste tiden har både May och Rudd återupprepade gånger bett om ursäkt till Windrush-generationen, och också lovat kompensation till alla drabbade som kom före 1973.

Källa: AP 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/storbritanniens-inrikesminister-avgar/

kommentarer