Stort åskoväder – så påverkas valborg

Ett åskoväder ligger över Västsverige under valborgsmässoafton och prognosen för den som ska fira utomhus är ganska dyster.

– Åskan kommer att dra bort som det ser ut, men det kommer att regna en hel del över stora delar av Västsverige under kvällen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Stor/Geo. 

Knappt två timmar innan Cortègen ska lämna Chalmers dånar åskan så husen skakar i centrala Göteborg.

– Det är ett ovanligt intensivt åskoväder och det kommer lite oväntat. Men som det ser ut nu kommer åskan att dra bort. Däremot inte regnandet. Tvärtom ser det ut som att det kommer att öka under kvällen i Göteborg och stora delar av västra Sverige, säger Tomasdottir.

Cortègen kommer dock att gå enligt plan.

– Absolut, vi håller på med de sista förberedelserna. Säkerhetsmässigt är det inga problem. Det finns åskledare på husen kring cortègevägen, säger Kristoffer Persson, ordförande i kommittén.

Mer regn väntar…

Man startar tåget uppe vid Chalmers klockan 18 och sedan följer en tur genom centrala Göteborg under cirka två timmar. Storpublik brukar följa Chalmeristernas vagnar, men med tanke på väderprognosen blir det inget publikrekord 2018.

Någon gång i natt lättar regnet men nya fronter kommer.

Första maj-demonstranterna riskerar också att få tåga i regn, även om det är osäkert när nederbörden börjar falla under tisdagen.

– Ett nytt regn kommer någon gång på eftermiddagen, säger Tora Tomasdottir.

…sen kommer värmen

Hur ser det ut framöver då?

– Ja, vi ska klara av tre regn fram till torsdag. Mellan dessa kan det spricka upp en del, onsdagen ser ut att bli ganska fin.

– Men sen väntar värme och sol för västsvenskarna. Det kan bli 15-20 grader, lite svalare längs kusterna och varmare i inlandet. Det fina vädret kommer fredag eller senast lördag, säger Tora Tomasdottir.

Källa: https://www.expressen.se/gt/stort-askovader-sa-paverkas-valborg/

kommentarer