Svenska löparstjärnan Aregawi stängs av för dopning

Sport

Löparstjärnan Abeba Aregawi stängs av misstänkt för dopning, skriver Svenska friidrottsförbundet i ett pressmeddelande. Hon är tills vidare avstängd.
– Det är med bestörtning och med extrem besvikelse vi tvingas lämna detta besked, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott, till Sportbladet.

Testet ska vara gjort i Addis Abeba under början av 2016 och Abeba Aregawi är avstängd i väntan på att b-provet analyseras. Skulle det också vara positivt väntar en avstängning.
Vilken substans det handlar om är ännu inte känt.
– Vi tar totalt avstånd från alla former av fusk, doping och otillåtna medel. Vi har en nolltolerans och det här är helt oacceptabelt, säger Olsson

Förutom dopningsanklagelserna utreds Aregawi dessutom av Skatteverket.
Hon redovisade inte några inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer mellan 2011 och 2013 – och tvingas nu betala drygt 11 000 kronor i skattetillägg, skriver Expressen.
Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt hennes klubb Hammarby Friidrott tidigare sagt offentligt.

Nu agerar Stockholmsklubben.
”Styrelsen har beslutat att hantera frågan under ett extra styrelsemöte i början av denna vecka för att gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening”, skriver ordföranden Ingvar Åström på

Läs mer här: Svenska löparstjärnan Aregawi stängs av för dopning

kommentarer