Hem / Teknik / Sveriges säkraste bil med marginal – Volvo XC90

Sveriges säkraste bil med marginal – Volvo XC90

By Mattias Rabe

Risk för invaliditet och dödsfall vid olycka

Varje ojämn årgång sedan 1983 presenterar Folksam sin undersökning ”Hur säker är bilen?” som baseras på utfallet av verkliga olyckor. Årets utgåva visar att säkerhetsutvecklingen fortsätter och att bilarna blir allt tryggare att färdas i.

Enligt försäkringsbolagets statistik och analyser av verkliga incidenter har risken att invalidiseras vid en bilolycka halverats från perioden 1980-1985 till perioden 2010-2015 medan risken att dödas har minskat med mer än 80 procent.
Folksam spår att oddsen till ännu större del kommer att vara på människornas sida framöver.

– Bilarnas krocksäkerhet kommer att fortsatt öka som det ser ut. Men den största framtida säkerhetsvinsten kommer sannolikt med nyare effektiva säkerhetssystem som mildrar eller helt undviker krockar, som exempelvis autobroms, filbytesvarnare och autostyrning, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, som inte verkar ha tagit del av vad några personer i kommentarsfältet på teknikensvarld.se anser om säkerhetssystemen som tar allt mer plats i dagens bilar.

Risken att invalidiseras och omkomma i en bilolycka genom åren, enligt Folksams statistik.

I årets ”Hur säker är bilen?”-rapport ingår 292 bilmodeller. I topp, med god marginal, hamnade Volvo XC90 av första generation, det vill säga modellen som fanns mellan 2002 och 2015 och som 2003 fick full pott i Euro NCAP men som också krocktestats på senare år och då imponerat, inte minst i amerikanska IIHS tufft granskande krocktest. Den anses ha en säkerhetsnivå som ligger 61 procent över medelbilen i Sverige. Men den procentsatsen placerade sig XC90 betydligt före tvåorna på listan, Audi A4 och A5 2007-2016, Volvo V70 och S80 2007-2016 i kombination med Volvo S60 och V60 från 2007 och framåt, samt Volkswagen Passat 2008-2014. Denna kvartett av bilmodellserier klassas som 50 procent säkrare än medelbilen, men ändock en bra bit bakom XC90 vilket, med tanke på modellens ålder, är extra imponerande.

– Det som är intressant i årets granskning är att

Läs mer här: Sveriges säkraste bil med marginal – Volvo XC90

kommentarer

Titta också

Udda bilar: Nissan Cube

By Peter Klemensberger Cube som vid första ögonkastet kunde tolkas som ett designjippo visade sin …