Swedbank slår analytikerna

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen kan känna dig nöjd.

Bankkoncernen redovisar en rörelsevinst på 6 444 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 6 307 miljoner kronor motsvarande period förra året.

– Vår starka finansiella ställning ger oss de förutsättningar vi behöver för att leverera på våra ambitiösa planer de närmaste två åren, säger Birgitte Bonnesen i en kommentar.

Analytikerna som detaljgranskar storbanken hade, enligt nyhetsbyrån Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 993 miljoner kronor.

– Swedbank går som tåget. Troligen kommer vi få se riktigt fina rapporter från de övriga banker också, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Resultatet för Swedbank var nästan 8 procent över analytikernas snittprognos.

Det finns flera skäl till att vd Birgitte Bonnesen kan känna sig relativt till freds med kvartalssiffrorna  för första kvartalet 2018.

Högre intäkter för Swedbank

Swedbank redovisar intäkter på drygt 10,7 miljarder kronor under årets första tre månader, vilket är 3 procent över förväntan, sett till konsensusprognosen enligt nyhetsbyrån SME Direkt. 

LÄS OCKSÅ: Birgitte Bonnesen om när hon nekades banklån

Det viktiga räntenettot, det vill säga skillnaden mellan bankens ränteintäkter och räntekostnader, uppgick till knappt 6,3 miljarder kronor. Det är i linje med vad banken presterade under det sista kvartalet i fjol och något över snittprognosen var 6,2 miljarder kronor, enligt SME Direkt. Jämfört med motsvarande period förra året är det 5 procent bättre.

Kostnaderna uppgick till knappt 4,2 miljarder kronor, i linje med förväntningarna.

Varning för minskad konkurrens

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet:

– Bankernas framfart är förstås trevlig ur ett aktieägarperspektiv men som kund får man betala dyra pengar för bristen på konkurrens. 

– En fortsatt stark bomarknad, företagarna växlar upp och börjar investera, och en volatil finansmarknad där storbolagen behöver hjälp med valuta o kassa skapar en perfekt värld för våra svenska banker just nu.

Fler bankkontor måste troligen slå igen

Kontorsdöden hos bankerna lär fortsätta i kölvattnet efter den allt ökande digitaliseringen ingen bankvärlden. 

Vd Birgitte Bonnesen skriver också om den ökade digitaliseringen utan att direkt säga att det troligen blir fler kontor som måste stänga. Så här skriver hon i kvartalsrapporten på tisdagsmorgonen:

”I vår svenska bankverksamhet kan våra kunder nu ansöka om och direkt få lånelöften beviljade digitalt. Mer än hälften av lånelöftena för såväl bolån som konsumentkrediter är nu helt digitala. Samtidigt ser vi att en allt större del av vår försäljning sker genom våra digitala kanaler”.

Swedbank är först ut av de svenska storbankerna att redovisa siffrorna för första kvartalet 2018. I morgon onsdag kommer både Handelsbanken och Nordea med sina kvartalsrapporter.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/swedbank-slar-analytikerna-/

kommentarer