Tatjana knivhöggs i halsen på redaktionen

Det är svårt att inte låt blicken vandra till nacken. Minnet från den 23 oktober i fjol syns tydligt på Tatjana Felgenhauers hals. Två rosa ärr efter såren där angriparen Boris Grits högg henne med en kniv.

Hon har ett mindre ärr i ansiktet också och på ett finger. Spår efter den kamp som utbröt.  Själv säger hon att det är ett under att hon klarade sig undan med livet i behåll, med radiorösten intakt.

– Med den här typen av sår i halsen så kan man vara död på sju, åtta minuter, säger hon.

Minnet från den 23 oktober i fjol syns tydligt på Tatjana Felgenhauers hals. Foto: AXEL ÖBERG

”Med den här typen av sår i halsen så kan man vara död på sju, åtta minuter”, säger Tatjana Felgenhauer.Foto: AXEL ÖBERG

Hon skulle blivit den 59:e journalisten som mördats

Det var vad angriparen Boris Grits hoppades på. Tatjana Felgenahuer skulle i så fall ha blivit den 59:e journalisten som mördats i Ryssland sedan 1992, enligt Committee to Protect Journalists. Andra sammanställningar ger än högre dödssiffror, säkert är att Ryssland förblir ett av de farligare länderna för journalister att arbeta i.

Några får stor uppmärksamhet utomlands. Som mordet på Novaja Gazetas reporter Anna Politkovskaja 2006. Men de flesta mord blir knappt en notis ens.

Journalisten Anna Politkovskaja mördades 2006, vilket fick stor uppmärksamhet internationellt.Foto: DMITRY LOVETSKY / AP

Tatjana Felgenhauer anser sig ändå vara lyckligt lottad. Hon arbetar i Moskva för den ansedda radiostationen Echo Moskvy, ett av få medieföretag som fortfarande granskar makten i Kreml på ett kritiskt vis och låter oppositionella komma till tals.

– Det är lite lättare att vara oberoende journalist här i Moskva eller S:t Petersburg, säger hon. Det är betydligt svårare om du bor på landsorten, i regionala städer. Där är det väldigt farligt.

Kollegan fick sin bil sönderbränd

Men sanningen är att inte heller oberoende, kritiskt granskande journalister i Moskva går säkra. Tatjana Felgenhauers kollega på Echo Moskvy, Julia Latynina, valde exempelvis att fly Ryssland i fjol sedan hon först blivit angripen själv och sedan fått sin bil sönderbränd. 

Tatjana Felgenhauer arbetar för den ansedda radiostationen Echo Moskvy, ett av få medieföretag som fortfarande granskar makten i Kreml kritiskt.Foto: AXEL ÖBERG

En polisanmälan för den typen av brott, leder i regel ingenstans. Hoten och angreppen är priset en rysk reporter får betala för att arbeta på någon av de få medieföretag som försöker granska makten. 

– Ryska medier har förändrats kraftigt sedan 1990-talet, säger Tatjana Felgenhauer. Det finns några få som fortfarande gör sitt jobb – som Echo Moskvy, som Novaja Gazeta – men de flesta har återfallit i ren propaganda.

Sändningarna toppas av vad Putin har gjort

Det gäller definitivt alla ryska tv-kanaler. Nyhetssändningarna toppas i regel av vad president Vladimir Putin gjort. Det är en hovsam rapportering. En person som oppositionsledaren Alexej Navalnyj får inte nämnas, såvida det inte handlar om något negativt.

Oppositionsledaren får inte nämnas, såvida det inte handlar om något negativt

Tatjana Felgenhauer har jobbat på Echo Moskvy sedan hon var 16 år och är en känd radioröst i Ryssland. Hon leder en morgonshow som sänds varje morgon mellan klockan 08.00 och 11.00. Hon och Echo Moskvy har ofta angripits av tv-ankare i några av de statskontrollerade tv-kanalerna.

Tatjana Felgenhauer är en känd radioröst i Ryssland. Här på Echo Moskvys redaktion tillsammans med Expressens Mats Larsson.Foto: AXEL ÖBERG

Bara några veckor före knivöverfallet i oktober så anklagades hon för att gå västs ärenden och för att i själva verket arbeta för det amerikanska utrikesdepartementet. En landsförrädare kort sagt.

Tatjana Felgenhauer tror dock inte att det var dessa angrepp som fick Boris Grits att agera. Hon kallar honom en sjuk människa, att attacken kunde ha drabbat vem som helst.

”En känsla av att sådana här angrepp accepteras”

Kollegan Olga Bobrova på tidningen Novaja Gazeta, håller inte riktigt med. Hon menar att attacken måste ses mot bakgrund av den stämning som råder.

– Det har skapats en miljö och känsla av att sådana här angrepp mot journalister accepteras och kanske till och med godkänns av makten. Det kan få personer att agera.

”Det har skapats en miljö och känsla av att sådana här angrepp mot journalister accepteras och kanske till och med godkänns av makten”, säger Olga Bobrova.Foto: AXEL ÖBERG

I korridorerna sitter bilder på många av de kända gästerna, från Michail Gorbatjov till Hillary Clinton, från Angela Merkel till Tony Blair.Foto: AXEL ÖBERG

Tatjana Felgenahuer såg honom aldrig. Hon hade avslutat sin morgonsändning den här måndagen och satt i Echo Moskvys mottagningsrum för gäster. Radiostationen har funnits sedan början av 1990-talet och i korridorerna sitter bilder på många av de kända gästerna, från Michail Gorbatjov till Hillary Clinton, från Angela Merkel till Tony Blair.

Boris Grits tog sig förbi spärren när vakten tittade bort

Men Boris Grits var ingen gäst. Han tog sig förbi spärren när vakten hade blicken åt ett annat håll och tog sig upp till 14:e våningen och Echo Moskvy. Det var Tatjana Felgenhauer som var måltavlan.

– Jag satt och tittade på min telefon så jag såg honom aldrig. Han sa inget. Plötsligt kände jag ett slag mot halsen och vi hade en kort kamp.

”Den första tiden på sjukhus var jobbig. Det gjorde väldigt ont, jag hade en slang i halsen som jag andades genom och jag visste inte om jag hade kvar min röst”, berättar Tatjana Felgenhauer.Foto: AXEL ÖBERG

Plötsligt kände jag ett slag mot halsen och vi hade en kort kamp

Mannen övermannades till slut av en vakt och då hade Tatjana Felgenhauer två djupa sticksår i halsen. Blodet forsade och hon gjorde sitt bäst att stoppa det med händerna, medan hon väntade på ambulansen.

– Den första tiden på sjukhus var jobbig. Det gjorde väldigt ont, jag hade en slang i halsen som jag andades genom och jag visste inte om jag hade kvar min röst. 

– Läkarna kunde inte fatta att jag återhämtade mig så snabbt. Jag lämnade sjukhuset redan efter tolv dagar.

”Jag blev ärligt talat chockad”

Hon gjorde ett kort besök i studion bara tre dagar efteråt för att visa att hon var tillbaka. Hennes chef, Alexej Venediktov, hade kort därefter ett nytt uppdrag åt henne. Han undrade om hon kunde representera Echo Moskvy vid den stora årliga presskonferensen med president Vladimir Putin.

Redan tre dagar efter sjukhusvistelsen var Tatjana Felgenhauer tillbaka i studion igen.Foto: AXEL ÖBERG

Putin håller den en gång per år och den brukar vara tre, fyra timmar. Tatjana Felgenhauer hade aldrig tidigare fått chansen att ställa en fråga till landets president. Men hon blev snabbt besviken på sina kollegers uppträdande.

– Jag blev ärligt talat chockad. De kallar sig journalister, men det är inte vårt jobb att säga till presidenten hur underbar och cool han är. Vi är där för att ställa frågor om problemen i landet!

Men det var det ytterst få som gjorde. I själva verket ställdes enligt Felgenhauer bara tre kritiska frågor av ryska reportrar under de fyra timmar presskonferensen varade. En av dem kom från Tatjana.

Det är inte vårt jobb att säga till presidenten hur underbar och cool han är

Bara tre kritiska frågor ställdes under de fyra timmar presskonferensen med Putin varade.Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP

Föreställningen var då inne på sin tredje timme och hon började tro att hon aldrig skulle få chansen. Men det fick hon. Alla där inne visste vem hon var, Putin också. Den knivskurna reportern från Echo Moskvy.

– Jag var så nervös, alldeles röd i ansiktet. Min hälsa var ju heller inte den bästa. Det kändes som om jag skulle få en hjärtattack.

Vågade ställa kritiska frågan till Putin

Frågan handlade om varför Ryssland i praktiken har två rättsystem. Särskilda lagar gäller för personer som Oleg Navalnyj, fängslad bror till oppositionsledaren Alexej Navalanyj. Andra – som Putins nära allierade – står i praktiken ovan lagen.

Putin gav egentligen inget riktigt svar och det hade hon inte väntat sig heller. Viktigare var att frågan blev ställd, anser hon.

– Det kändes bra att kunna säga Navalnyjs namn inför presidenten.

Och, menar hon, det är bra för Putins internationella image att han kan visa att det går att ställa kritiska frågor. Ett slags spel för gallerierna.

Sex medarbetare har mördats

Attacken mot Tatjana Felgenhauer fick chefredaktören för Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, att föreslå att journalisterna på tidningen skulle beväpna sig. Novaja Gazeta har betalt ett ohyggligt högt pris för sin kritiska journalistik, sex medarbetare har mördats, däribland Anna Politkovskaja.

Olga Bobrova leder den grupp som fortsätter det arbete Politkovskaja påbörjade. Ovanför henne hänger svartvita porträttbilder över de sex döda medarbetarna.Foto: AXEL ÖBERG

Utanför ingången till Novaja Gazeta finns ett minnesmonument över mördade kollegan Anna Politkovskaja.Foto: AXEL ÖBERG

Olga Bobrova, 36, leder den grupp som fortsätter det arbete Politkovskaja påbörjade. Hennes åtta reportrar bevakar bland annat situationen i Tjetjenien. Det var tidningens reporter, Jelena Milasjina, som i fjol avslöjade att homosexuella hålls fängslade och torteras i Tjetjenien.

– Vi kan inte ha någon stationerad i Tjetjenien, men vi reser dit med jämna mellanrum. Det är uppdrag vi oroar oss mycket för, säger Olga Bobrova.

”Kadyrov testar sina gränser”

Tjetjenien är en del av Ryssland, men dess ledare, Ramzan Kadyrov, styr i praktiken sin republik på egen hand. Hans bödlar agerar tämligen fritt där och sänds ibland även till Moskva för att röja folk ur vägen, exempelvis oppositionsledaren Boris Nemtsov. Och missbehagliga journalister.

– Kadyrov testar sina gränser och ser hur långt han kan gå, säger Olga Bobrova.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov styr i praktiken sin republik på egen hand.Foto: MUSA SADULAYEV / AP TT / NTB

Det hålls hemligt på redaktionen vilka som anmält intresse för vapenkurser

Hoten mot Jelena Milasjina blev i fjol så allvarliga att hon fick lämna Ryssland. Hon reser nu fram och tillbaka till sitt hemland. Men Olga Bobrova tycker inte det är en bra idé att journalister ska bära elpistoler eller vapen.

– Det hålls hemligt på redaktionen vilka som anmält intresse för vapenkurser, men vi har ingen på vår avdelning som velat beväpna sig. Det strider också mot vår journalistiska etik. 

För där utkämpas kampen för sanningen med ord. Inte med kulor. Den andra sidan har inga sådana skrupler.

Olga Bobrova vet det mer än väl. Svart-vita porträttbilder över de sex döda hänger på väggen bakom henne.

LÄS MER: Här försvann svenske Gui Minhai i semesterparadiset 

PRESSFRIHETENS DAG

 Den 3 maj varje år infaller världslagen för pressfrihet, som är instiftad av FN och ska sätta fokus på betydelsen av fri press. I samband med pressfrihetens dag publicerar Expressen en serie reportage om journalister och publicister som på olika vis kämpar för det fria ordet.    

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/tatjana-knivhoggs-i-halsen-pa-redaktionen/

kommentarer