Test av alkomätare

By Jonas Borglund

Det är vid olika tillfällen, till exempel under julen, vid midsommar eller en trevlig middag, lätt hänt att det slinker ner lite alkohol, öl, vin och annat med som ger en promillehalt. Ibland kanske det blir lite för mycket av det goda. Eller blir det det? Osäkerheten kan vara stor, men som regel ska man inte köra alls om man druckit. Det vet väl vem som helst. Men en öl till middagen kan man väl ta? Det är ju så trevligt. Kanske ett glas vin eller två. Eller?

Dumt att chansa, och då kan det vara bra med en alkomätare. Som man kan lita på. Men även om du har en mätare som är bra och du vet att du får köra på ett glas vin, så ta inte det för givet. Kroppen är en komplex apparat och kan reagera olika från gång till gång, på samma mängd alkohol. Om du är trött, förkyld, har nån bacill eller någonting annat. Det påverkar hur mycket alkohol du har i kroppen. Så för att vara på den riktigt säkra sidan ska mätaren visa 0,00. Och det gör den ganska snart efter det där glaset vin.

En normal människa förbränner 0,15-0,20 promille i timmen. Kör inte om det är minsta tvekan om nykterheten. Gränsen för rattonykterhet går som bekant vid 0,20 promille här i Sverige. Några länder har högre gräns medan Ryssland och alla baltiska länder har nolltolerans.

Så genomförde vi testet

Referensmätare.

Vi placerade alla fem mätarna i ett kylskåp (eftersom de flesta förvarar sin alkomätare i bilen och vi ville efterlikna svenskt ”normalklimat”). Där fick de ligga i en timme och under tiden tog Oskar Krüger och undertecknad ett glas rödvin. Efter en halvtimme gjordes mätning nummer ett. Därefter drack vi varsitt glas till och blåste igen efter ytterligare en halvtimme. Viktigt att

Läs mer här: Test av alkomätare

kommentarer