Tvåbarnspappan David dog i polisens arrest

Tvåbarnspappan David, 32, dog i polisens arrest efter en hjärnblödning – familjen stämde staten men fick avslag

Nu drivs målet vidare till Europadomstolen. 

– Folk som tar del av stämningen kommer bli förbannade för det är så mycket som inte stämmer, säger familjens ombud Mark Safaryan.  

David, 32, och hans vän Vanik, båda från Armenien, hade bara varit i Sverige i ett par dagar när de greps för att ha stulit en fläskfilé på Willys i Örebro den 7 februari förra året. När de flydde från platsen började David plötsligt må väldigt dåligt. I stället för att ta honom till sjukhus bestämde sig polisen att sätta David i arresten.

Drygt en timme senare var han död. 

– Folk som tar del av stämningen kommer bli förbannade för det är så mycket som inte stämmer, säger familjens ombud Mark Safaryan. 

LÄS MER: Tvåbarnspappan David dog i arresten

Davids vän Vanik Pogosian.Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

”Tuppade av framför deras ögon”

Enligt Davids vän Vanik Pogosian behandlades David mycket dåligt av polisen. 

– Han spydde och tuppade av framför deras ögon. Jag bad om vatten till min vän, men de brydde sig inte. De borde ha kallat på en ambulans, men i stället slängde de in honom i en polisbil, har Vanik Pogosian tidigare sagt. 

Vanik menar att orsaken till stölden var att de saknade svenska pengar, och fick en ”dum idé”.

Enligt en obduktion av kroppen kunde man konstatera att David dött av en hjärnblödning av en sådan typ som omgående kräver vård. 

– Polisen menar att David ska ha kräkts och tuppat av innan polisen kom till platsen där han greps. Man hänvisar till huvudvittnet Vanik som man aldrig ens hörde i utredningen, säger Safaryan. 

Stämmer staten 

Efter att familjen via sitt ombud lämnat en stämningsansökan till Justitiekanslern kom beskedet i oktober förra året – åklagaren såg inte att något fel hade begåtts och la ner ärendet. Nu bekräftar familjens juridiska ombud att man under måndagen överklagat till Europadomstolen och stämningen väntas landa i Strasbourg under morgondagen.

– Vi menar att det handlar om ett brott som strider mot Europakonventionen. Polisen rättfärdigar sina handlingar genom att säga att David genomförde passivt motstånd när han var döende, säger Mark Safaryan.

Att David skulle ha spelat sjuk? 

– Ja precis.

Tvåbarnspappan David blev 32 år gammal.Foto: Privat

Polischefen: ”Det är fruktansvärt”

Lokalpolisområdeschef i Örebro Annika Laestadius har inte tagit del av stämningsansökan men bemöter det hela så här: 

– Jag har inga kommentarer till att man lämnar in en stämning. Det är fruktansvärt när sådana här saker sker, sjukdomsfall ska inte vara hos oss, men i övrigt så har jag inga kommentarer eftersom det inte är vi som skött utredningen. Vi tittar alltid över våra rutiner, även om en utredning kommer fram till att vi inte brustit på något sätt, säger hon. 

Brottscentralen har sökt åklagaren för utredningen Håkan Roswall för en kommentar men utan framgång. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/tvabarnspappan-david-dog-i-polisens-arrest/

kommentarer