USA bröt förbannelsen och tog guld – efter rysare

By Mathias Andersson

De hade inte vunnit sedan 1998. Men i dag bröt USA trenden och tog OS-guld. Och det blev minst sagt en rysare.

OS-final. Kanada-USA. Kunde det bli bättre?

Det var ett USA som öppnade finalen starkast. Hilary Knight gav amerikanskorna ledningen i matchen 19:34 i den första perioden på powerplay.

I mittperioden vände Kanada på steken. Haley Irwin kvitterade för Kanada, och 6:55 satte Marie-Philip Poulin också 2-1.

Finalen skulle fortsätta vara en extrem nagelbitare. Monique Morando-Lamoreux tog matchen till förlängning med sitt 2-2-mål.

KATARINA TIMGLAS HISTORISK

Det blev sannerligen en rysare. Lagen bjöd på ett frenetiskt spel och bytte chanser med varandra. Men inget lag lyckades avgöra efter 20 minuters förlängningsspel.

Straffläggningen inleddes dramatiskt. Men Maddie Rooney stod för en imponerande insats. Den 20-åriga målvakten visade mod och tog de viktiga straffarna i de avgörande momenten.

Till slut fick Jocelyne Lamoreux chansen att avgöra, hon tog den och USA tog sitt första OS-guld sedan 1998 då Kanada dominerat sedan dess.

Svenska Katarina Timglas blev också historisk i matchen. Hon blev den första att både spela en OS-final (2006, då det blev brons för Sverige), och att döma en final. Hon var nämligen en av domarna i denna match.

The post USA bröt förbannelsen och tog guld – efter rysare appeared first on Hockeysverige.