Valborg i Lund – här pågår festen

I år beräknas 30 000 personer samlas i Stadsparken i Lund och nu är festen i gång.

Samtidigt som polisen har ett hästjobb att hålla ordning verkar det hittills vara en glädjefylld festival.

– Fan va kul att vara här och få uppleva detta, säger besäkaren Moa Celander, 18, Ullared.

Valborgsfirandet  i Lund, även kallat ”Siste april”, drar varje år tiotusentals besökare – och nu pågår det för fullt. I år har man räknat att runt 30 000 personer kommer samlas i Stadsparken.

Allt eftersom dagen går strömmar fler och fler till för att delta i firandet och samtidigt som grönytorna fylls töms burkarna med öl och cider.

Större säkerhet Valborg 2018

Tidigare år har det varit stora problem med bråk, trakasserier och skadegörelse, mycket på grund av att stora mängder alkohol är i omlopp och många människor samlas på så liten yta men senare år har polisen tagit krafttag och nu är säkerheten högt prioriteterna, och hittills är polisen nöjda.

– Allt går bra och det är god stämning, säger Joakim Nyberg, presstalesperson för polisen Lund.

Traditionen att samlas i Stadsparken har utvecklats till en av landets största spontana fester. Det började med att ungdomar samlades för att ha picknick och lyssna på musik och under åren har det spritt sig och för varje år deltar fler och fler.

Det är dock inte bara Lundabor som fyller den anrika studentstaden utan folk från hela södra Sverige, och säkert ännu längre bort, har tagit sig till platsen för att ta del av den ”minifestival” som Lunds traditionsenliga valborgsmässoafton blivit. 

”Här för att ragga”

Några som tagit sig till parken är kompisgänget Matilda Svensson, Elise Bodin, Moa Celander och Agnes Altnäs.

Matilda Svensson, 19, Elise Bodin, 18, Moa Celander, 18 och Agnes Altnäs, 19.Foto: Fritz Schibli

Varför är ni här?

– Jag är här för att umgås med mina vänner  och fira valborg. Jag har hört mycket gott om Lund och vill uppleva det själv, säger Matilda Svensson, 19, Falkenberg.

– Jag har hört att det ska vara härlig stämning här och det ska bli kul att träffa nya människor, säger Elise Bodin, 18, Falkenberg.

– Alltså, fan va kul att vara här och få uppleva detta. Förväntar mig härlig stämning här, säger Moa Celander, 18, Ullared.

– Jag är här för att ragga killar. Det har gått bra hittills jag är ganska nöjd, säger Agnes Altnäs, 19, Falkenberg.

Wojciech Surdyk-Szulc, 20, Lund är en del av musik studentorkestern AMC Bleckhornen.– I dag ska vi marschera och underhålla i parken. Vi är ganska kända i Lund och vi tror att vi är mycket uppskattade. Vi spelar allt från Mozart till pop.Foto: Fritz Schibli

Theo Kroon, 20, lärarvikarie, Höllviken. – Jag är för att fira Valborg och hänga med goa gubbar. Det känns bra att vara här. Det är jävligt kul.Foto: Fritz Schibli

Avicii dominerar musikflödet

Mängder av högtalare fyller festivalen – och musiksmaken är som baken men klart står det i alla fall att Avicii lär dominera på många håll, i alla fall om man ska tro Spotifys topp-Sverige-lista. Att Avicii toppar är kanske föga förvånade med tanke på att hans tragiska bortgång fortfarande är en världsnyhet – samtidigt som hans musik dominerat på den yngre generationens fester i många år.

Att musikflödet lär domineras av Avicii förvånar väl ingen.Foto: Skärmdump/Spotify

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/valborg-i-lund-nu-pagar-festen/

kommentarer