Vapenjättarna dyker på börsen efter fredssamtalen i Korea

Det historiska fredsbeskedet från Koreahalvön på fredagen har fått stora konsekvenser. 

Nordkoreas statliga medier nämner ordet kärnvapennedrustning och amerikanska vapenjättar störtdyker på börsen. 

Samtidigt är brittiska, kanadensiska, australiska och amerikanska armén på väg att inleda övervakning av sjöfart till och från Nordkorea.

Då New York-börsen öppnade vid midnatt svensk tid låg  Lockheeds aktie på 330 dollar. Sedan dess har värdet fallit och ligger nu på 322 dollar, en minskning på 2,52 procent. Lockheed är världens största leverantör till försvarsmakter och tillverkar bland annat robotar, stridsflygplan och ammunition. 

Flera andra stora leverantörer till arméer fick också se sina aktier dyka. Northrop Grumman med 3,4 procent, General Dynamic med 3,8 procent och Raytheon med 3,6 procent. Flera bedömare, bland andra den ansedda affärstidningen Fortune, kopplar raset till fredssamtalen i Korea.

LÄS MER: MATS LARSSON: Man får nästan nypa sig i armen 

Övervakning från Okinawa

Samtidigt rapporterar det japanska public-servicebolaget NHK att amerikanska, kanadensiska, australiska och brittiska armén från Japan kommer att börja övervaka sjöfart till och från Nordkorea.

NHK-källor i den japanska armén berättar att det kanadensiska och australiska flygvapnet ska patrullera från den amerikanska flygbasen Kadena på Okinawa i södra Japan. 

Även amerikanska militären samt en brittisk fregatt kommer delta i övervakningen. Det är enligt NHK mycket ovanligt att flera icke-japanska militära styrkor samtidigt opererar från Japan.

Efter Nordkoreas kärnvapenutveckling har hårda sanktioner införts mot landet. Enligt FN kringgås sanktionerna genom sjötransporter till och från Nordkorea.

”Nord- och Sydkorea har ett gemensamt mål”

Natten till lördag svensk tid bekräftade nordkoreanska medier att fredssamtalen på halvön kommer att arbeta för total kärnvapennedrustning. Det hör inte till vanligheterna att nordkoreanska medier nämner ordet kärnvapennedrustning.

”Nord- och Sydkorea har ett gemensamt mål: en kärnvapenfri Koreahalvö. Det når vi genom total kärnvapennedrustning”, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, enligt sydkoreanska Yonhap.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/vapenjattarna-dyker-pa-borsen-efter-fredssamtalen-i-korea/

kommentarer