Värna vårt vat­ten

By Yngve Sunesson

Sve­ri­ge har stora till­gångar på rent vat­ten. Det som är ett stort pro­blem i stora delar av världen har inte an­setts som nå­got svenskt pro­blem.
I världen dör var­je dag 800 barn un­der fem år på grund av smut­sigt vat­ten, brist på toa­letter och då­lig kun­skap om hy­gi­en, en­ligt Uni­cef. 663 mil­joner män­ni­skor saknar till­gång till rent vat­ten.
Sve­ri­ge har inte så­dana pro­blem. Men för­ra året sinade grund­vat­tnet på både Öland och Got­land. Till Öland trans­por­terades stora mängder vat­ten i tank­bilar och en ny vat­ten­led­ning från fast­landet byggdes snabbt. Be­red­skap för vat­ten­brist i som­mar har byggts upp även på Got­land.
Vårt vat­ten hotas ock­så av för­ore­ningar. I Lund har in­vå­na­rna tvingats koka vat­tnet un­der de senaste dagarna för att kun­na an­vända det.
Ef­ter att från 1960-talet ha byggt ut av­lopps­re­ningen har ut­släppen av för­ore­ningar minskat. Re­nings­tek­niken har för­bättrats i flera steg. Men fort­farande finns det myc­ket att för­bättra.
Kris­ti­na Yng­we (C), vice ord­fö­ran­de i riks­dagens mil­jö­ut­skott, pekar på fyra om­rå­den där det be­hövs åt­gärder. Ett av des­sa är att re­nings­verken måste upp­gra­deras och VA-sy­stemen mo­der­ni­seras.
Men myc­ket be­höver också göras för att minska vad som hamnar i av­loppet. Me­di­cin­rester är ett växande pro­blem, både ge­nom rester som lämnar kroppen och ge­nom att över­bli­ven me­di­cin slängs. Lä­ka­rna måste där­för bli bätt­re på att ”ställa ut” me­di­ciner som inte be­hövs och en om­prövning av lä­ke­me­del som er­satts av bätt­re måste göras.
Mi­kro­plaster är ett oer­hört pro­blem i haven men ock­så i av­lopps­näten, till ex­em­pel ge­nom att de finns i tand­kräm. De bör fasas ut, i första hand i kos­me­ti­ka.
Med­ve­tna åt­gärder be­höver göras för att sä­ker­ställa att vi inte för­stör det vat­ten som är en av våra vär­de­fullaste till­gångar. Det är ju helt livs­nöd­vän­digt.

Läs mer här: Värna vårt vat­ten

kommentarer