Volvo-anställda byter arbetsuppgifter med varandra

By Mattias Rabe

Volvo Cars har släppt en ”teveserie” med titeln ”Job Swap” på YouTube. Fyra avsnitt har man (hittills) publicerat där vi får följa fyra olika Volvo-anställda som testar på en helt andra arbetsuppgifter inom företaget än de som de normalt har.

Det hela ska ses som ett sorts experiment där de anställda får en inblick i vad deras arbetskollegor på andra ställen inom Volvo gör om dagarna, samtidigt som det förmodligen också är roligt för de inblandade. Roligt är det även för oss som sitter på andra sidan datorn/mobilen och tittar.

Först ut att prova på en annan arbetsuppgift är Britta Gabriel som arbetar som montör på Special Vehicles-avdelningen i Torslanda. För en dag får hon vara en så kallad surface designer, det vill säga en 3D-designer, och skapar sin egen fälg till Volvo XC40.

I andra avsnittet får vi se surface designer Anders Magnusson ta sig an Britta Gabriels arbetsuppgifter på Special Vehicles. Han är normalt inte van vid något större fysiskt arbete men under hans arbetsbytardag får han känna på just det.

I tredje avsnittet flyttar vi från Torslanda till Volvos fabrik i belgiska Gent. Där följer vi Ivan Verwulgen som normalt slutgranskar bilar som rullat av produktionsbandet men som under sin dag provar på jobbet som svetsmästare, det vill säga den person som manuellt granskar alla tusentals svetspunkter gjorda av robotar.

Sist men inte minst får vi i fjärde och sista avsnittet följa Sven Vanden Eeden som normalt är svetsmästare men i stället provar på Ivan Verwulgen dagliga arbetsuppgifter som slutgranskare. Sven Vanden Eeden har tur under sin dag och hittar en miss i bilens lack.

Läs mer här: Volvo-anställda byter arbetsuppgifter med varandra

kommentarer