Volvos nya strategi: hälften elbilar redan om sju år

Det var så sent som förra året som Volvo meddelade att de inte planerade att utveckla någon ny dieselmotor och att från och med 2019 skulle alla Volvobilar erbjudas med någon form av elektrifiering.

Redan nästa år ska alltså alla nya bilar som Volvo presenterar kunna köpas med en elektrifierad drivlina, det vill säga mildhybrider, laddhybrider eller renodlade elbilar.

Under bilsalongen i meddelade Volvos vd Håkan Samuelsson att Volvo planerar att gå längre än så. Redan om sju år, 2025, ska hälften av Volvos bilförsäljning bestå av elbilar. Hälften av Volvos nya bilar ska alltså inte ha vare sig bensin- eller dieselmotor. Volvos målsättning är också att senast 2020 nå en årlig försäljning av 800 000 bilar. I fjol sålde Volvo cirka 575 000 bilar.

LÄS MER: Volvo visar en ny lyxbil

Kina blir störst på elbilar

Att beskedet om elbilssatsningen kommer på bilsalongen i Kina är ingen slump då Kina är världens största bilmarknad och den marknad där det säljs flest elbilar.

Kinas regering har som målsättning att 20 procent av landets hela försäljning av bilar 2025 ska bestå av bilar som drivs med ”ny energi”, alltså el eller vätgas. Det skulle betyda en försäljning av cirka 7 miljoner el- och vätgasbilar per år.

LÄS MER: Årets alla bilnyheter – 88 nya modeller 

Nya XC40 som laddhybrid

Volvo bygger i dag modellerna S90, i två olika längder, med laddhybriddrivlinan T8 och den här veckan inleds produktionen i Kina av modellen XC60 T8. 

Under bilsalongen i Peking visar Volvo enbart laddhybrider för att visa sin nya strategi. I Volvos monter finns alla de nya suvarna där XC40 för första gången visar upp sin nya laddhybriddrivlina T5.

Källa: https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/volvos-nya-strategi-halften-elbilar-redan-om-sju-ar/

kommentarer