Wallström inför toppmötet: ”En riskfylld möjlighet”

På fredag träffas Sydkoreas och Nordkoreas ledare. 

Mötet blir blott det tredje mellan ländernas ledare sedan Koreakriget 1950-1953 och utrikesminister Margot Wallström kallar det för en ”riskfylld möjlighet”. 

– Fina ord måste leda till handling, säger hon till CNN. 

Fredag den 27 april kommer gå till historien. 

För tredje gången sedan Koreakriget 1950-1953 träffas Sydkoreas president, Moon Jae-in, och Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un. 

Toppmötet ses på förhand som en uppvärmning till Kim Jong-uns inplanerade möte med USA:s president Donald Trump. 

Utrikesminister Margot Wallström träffade tidigare i år Nordkoreas motsvarighet Ri Yong-Ho. Hon kallar fredagens möte för en ”riskfylld möjlighet”. 

– Normalt sett så förbereder man en sådan process under lång tid och mötet är slutet på en sådan process med förhoppningsvis ett bra resultat som har garanterats under förhandlingarna. Det här är nästan motsatsen, så jag tror det kan vara riskfyllt men också ge banbrytande resultat så låt oss hoppas på det bästa, säger hon till CNN. 

LÄS MER: Nordkoreas och Sydkoreas ledare ska träffas

Wallström inför mötet mellan Syd- och Nordkorea

Nordkorea har sedan tidigare meddelat att de slutar med testskjutningar av kärnvapen. Testerna har under det senaste året lett till anspänningar runtom i världen – och framför allt mellan Nordkorea och stormakten USA. Margot Wallström pekar på en rad faktorer som bidragit till den minskade anspänningen – däribland säkerhetsrådet i FN och EU:s tuffa sanktioner mot Nordkorea. 

Utrikesminister Margot Wallström kallar mötet mellan Nord- och Sydkoreas respektive ledare för en ”riskfylld möjlighet”. Foto: SVEN LINDWALL

Nu hoppas utrikesministern att fredagens samtal blir ett steg i rätt riktning mot långvarig fred. Men hon vill också se konkreta åtgärder. 

– Fina ord måste leda till handling, så vi måste se en riktig plan för avskaffandet av kärnvapen. Förhoppningsvis också någon större plan för säkerhet i den delen av världen, säger hon. 

LÄS MER: Nordkorea slutar med testskjutningar av kärnvapen

Wallström: ”Måste göras väldigt försiktigt”

Margot Wallström säger att hon tror att Nordkorea känner pressen från övriga världen och att nordkoreaner ser samtalen som ”idealiska”. 

– Jag tror att allt det här vilar på hur villiga de är att faktiskt göra det de säger att de vill göra. Det ingår i planen som måste arbetas fram i alla detaljer. Det här måste göras väldigt försiktigt. Normalt sett är mötet slutet av en sådan förhandling men nu kommer kanske mötet först och därefter påbörjas allt arbete, säger Margot Wallström. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/wallstrom-infor-toppmotet-en-riskfylld-mojlighet/

kommentarer