Ylva Johansson om sparkade Begler: ”Vill inte bedöma”

När Ylva Johansson, S, gästade ”Ekots lördagsintervju” fick hon flera frågor om Försäkringskassan och den sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler. 

Arbetsmarknadsministern ville ogärna svara. 

– Jag vill inte inte sitta här och bedöma Försäkringskassan, men jag kan konstatera att samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver bli mycket bättre, säger Johansson i intervjun.  

Många blev överraskade när regeringen på fredagen sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Det hela verkar ha gått fort – Begler skulle till exempel ha varit gäst i ”Ekots lördagsintervju” men fick ställa in sin medverkan med med kort varsel. 

I stället medverkade arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, i programmet. 

Hon fick direkt frågor om Försäkringskassan och beslutet att peta Ann-Marie Begler – och hänvisade genast frågan till socialminister Annika Strandhäll, S, som är ansvarig minister för Försäkringskassan. 

Men under våren samarbetsproblem mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som Johansson är ansvarig för, uppdagats. 

För en tid sedan slog Arbetsförmedlingen larm om att allt fler personer som blivit av med sin sjukpenning kommer för att söka jobb – fastän de, enligt Arbetsförmedlingen, är sjuka. 

Ann-Marie Begler och Annika Strandhäll 2015.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Färre samtal – dåligt för de berörda

Vid presskonferensen där Annika Strandhäll meddelade att Begler sparkats sa hon att Försäkringskassan måste öka samverka med andra aktörer och i ”Ekots lördagsintervju” bekräftade Johansson det bland annat var Arbetsförmedlingen som Strandhäll syftade på. 

– Det är helt nödvändigt. Det har blivit en halvering av överlämnandesamtal och det betyder att det är många personer som inte längre får vara kvar i sjukförsäkringen kommer ledsna, arga och upprörda till Arbetsförmedlingen, utan att det har varit någon bra övergång från det ena till det andra. Och det här är en svår situation för individen naturligtvis, men också för dem på Arbetsförmedlingen som ska hjälpa människan att komma tillbaks i arbete, säger Johansson i intervjun.  

”Samarbetet behöver bli mycket bättre” 

Ylva Johansson ville dock inte svara på om regeringen menar att utvecklingen är en brist hos Försäkringskassan och i Ann-Marie Beglers arbete. 

Arbetsmarknadsministern säger senare i intervjun att regeringen vill att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör samma bedömning av individers arbetsförmåga – men ville inte svara på frågan om Försäkringskassan under Beglers ledning varit allt för sträng i med detta. 

– Jag vill inte inte sitta här och bedöma Försäkringskassan, men jag kan konstatera att samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver bli mycket bättre. Det gäller bedömningarna och stödet till individen, säger Ylva Johansson i ”Ekots lördagsintervju”.    

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ylva-johansson-om-sparkade-begler-vill-inte-bedoma/

kommentarer