Yxmördarens förra dåd: Högg ihjäl man som sov

När Durim Lumi, 37, högg ihjäl en ung kvinna i Värmland med yxa var det andra gången han tog en människas liv och nu får han livstids fängelse.

Den dubble mördarens första offer: En man som attackerades när han låg och sov.

Efter dådet dumpade Durim Lumi kroppen i en grop.

När så väl Värmlands tingsrätt som hovrätten för Västra Sverige nyligen fällde 37-årige Durim Lumi var det andra gången som han ansågs skyldig till mord.

Det första begick han i augusti år 1999, i en stad i östra Grekland där han befann sig illegalt. I den gamla grekiska domen, som den svenska polisen översatt, står det att Durim Lumi var i landet och arbetade som hantverkare.

LÄS MER: Durim Lumi, 36, döms till livstids fängelse

Han bodde med två albanska landsmän och det var en av dem som han mördade. Vapnet var en kniv och Durim Lumis version om att han agerade i självförsvar gav den grekiska domstolen inte mycket för.

Kastade offret i grop

Mordet begicks, skriver domstolen, när offret låg och sov. Durim Lumi och han hade tidigare under kvällen haft en diskussion om ”en obetydlig sak”. Det ska ha handlat om att Durim Lumi lånat den andre mannens anteckningsbok och att denne då sagt att han skulle ”slå sönder hans ansikte”.

Det var en stund senare som offret gick och lade sig.

”Den åtalade sov dock inte. I ett lugnt psykiskt tillstånd bestämde han sig att döda mannen för händelsen som skett tidigare. Han väntade tills de andra somnat och genomförde därefter sitt beslut”, står det i domen.

Bild på Durim Lumi från en bild från den grekiska polisen.Foto: Polisen

När Durim Lumi var säker på att offret inte längre andades drog han ut honom ur bostaden, skriver den grekiska domstolen:

”Och kastade honom i en cirka tre meter djup grop. Täckte därefter över hålet med en sten och lämnade platsen för brottet och lämnade kniven”.

”En ren avrättning”

För mordet dömdes Durim Lumi till 15 års fängelse och han fick ytterligare några månader för andra brott. Enligt Lars Magnusson, som är hans advokat i Sverige, avtjänade mördaren halva det straffet och blev villkorligt frigiven år 2007 eller 2008.

Till Sverige ska han ha kommit några år senare och i maj i fjol, på en ort i Värmland, utövade han dödligt våld på nytt. Med en yxa högg han ihjäl en ung kvinna som var dotter till hans flickvän.

– Mordet har karaktären av en ren avrättning, beskrev åklagaren Per Svensson.

Hovrätten för västra Sverige dömde Durim Lumi till livstids fängelse.Foto: HENRIK JANSSON

Tingsrätten dömde Durim Lumi till 18 års fängelse, men när hovrätten skärpte det till livstid tog man det tidigare mordet i beaktning.

”Den tid som förflutit mellan morden är, mot bakgrund av det utdömda fängelsestraffets längd och brottslighetens allvar, inte så lång att återfallet saknar betydelse vid straffmätningen”, skrev hovrätten i sin dom.

Livstids fängelse

Durim Lumi vände sig då till hovrätten för att få tidsbestämt straff. I överklagandet skriver advokaten Lars Magnusson:

”Durim Lumi har avhållit sig från brottslighet under cirka tio år från villkorlig frigivning. I motsats till hovrätten anser jag att enbart den tid som förflutit mellan morden är så lång att återfallet bör sakna betydelse vid straffmätningen”.

LÄS MER: Yxmördarens vädjan: Vill få kortare straff

Riksåklagaren Anders Perklev är dock av annan åsikt. Han skriver i sitt svar till Högsta domstolen att han särskilt vill framhålla att de båda morden skett oprovocerat och att livstidsdomen bör kvarstå.

Riksåklagaren Anders Perklev ansåg att den dubble mördaren skulle få livstids fängelse och så blir också fallet.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT NYHETSBYRÅN

Och det är den linjen som Högsta domstolen går på. De ger inte Durim Lumi prövningstillstånd och därför är det livstids fängelse och livstids utvisning som gäller.

– Det är helt korrekt, tycker Per Svensson, som lett utredningen om yxmordet i Värmland.

GT har utan framgång sökt Durim Lumis advokat.

Källa: https://www.expressen.se/gt/yxmordarens-forra-dad-hogg-ihjal-man-som-sov/

kommentarer