Yxmördarens sågning av Palme-teorin: ”Skitsnack”

Christer Pettersson mördade Olof Palme på uppdrag av ”bombmannen” Lars Tingström.

Så lyder den ledande teorin bland de som tror på Petterssons skuld.

Uppgifter som yxmördaren Leif Axmyr – som kände både Pettersson och Tingström – sågar i TV3:s dokumentärserie ”Palme, Träsket och mordrättegångarna”.

– Det är bara skitsnack, säger Axmyr som frigavs 2016 efter 34 år i fängelse.

I början av 80-talet inträffade flera sprängdåd i Stockholm, varav ett – mot Skatteskrapan – fick dödlig utgång. Sprängningarna kopplades till ”bombmannen” Lars Tingström som 1984 dömdes till livstids fängelse.

I fängelset träffade han Christer Pettersson och de två blev goda vänner. Pettersson såg upp till Tingström och fungerade i början av 80-talet som hans livvakt.

När Pettersson senare anklagades för Palmemordet blev relationen till ”bombmannen” en viktig pusselbit i motivdelen.

Tingström, som avskydde myndigheterna och ansåg sig vara utsatt för en konspiration, skulle ha varit den som gav Christer Pettersson uppdraget att mörda statsministern, enligt polisens hypotes.

Leif Axmyr intervjuas i dokumentärserien ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” som sänds på torsdagskvällen.Foto: TV3

Leif Axmyr: ”Nej, aldrig”

I den nya dokumentärserien ”Palme, Träsket och mordrättegångarna”, som sänds på TV3 på torsdagskvällen, sågas den teorin av yxmördaren Leif Axmyr.

Axmyr, känd som den som avtjänat längst fängelsestraff i Sverige i modern tid innan han frigavs 2016, var nära vän med Christer Pettersson och kände även Lars Tingström från när de avtjänade straff tillsammans.

Om Tingström säger Axmyr, i dokumentären:

– Han hade pratat massa skit.

– De sa att Christer skulle vara livvakt åt honom. Det är bara skitsnack. Han skulle inte bry sig om honom eller försöka försvara honom om han hamnade i trubbel. Nej, aldrig, säger Axmyr.

LÄS MER: Christer Petterssons okända arkiv hittat 

Axmyr var var nära vän med Christer Pettersson.Foto: JONAS LEMBERG

Skickade brev – på årsdagen

1993 insjuknade Lars Tingström i cancer. På sin dödsbädd skrev han ett brev till Christer Pettersson som inleddes med orden ”min broder”. Brevet är daterat till den 28 februari – årsdagen för Palmemordet, men det blev känt först hösten 2016 i samband med att dokumentärfilmare fick tillgång till Christer Petterssons dittills orörda källarförråd.

Pettersson svarade genom att anteckna två bibelcitat i Tingströms manifest. Det ena: ”Gå bort – Jag känner eder icke.”

Advokat Per E Samuelson är en av författarna till boken ”Bombmannens testamente”. I samband med att brevet blev känt sa han: 

– Det syftade på att Christer Pettersson senare ansåg att Tingström var en golbög (en person som tjallade för polisen). Det där kommer från Norrköpingsanstalten där Tingström satt tillsammans med den dömde yxmördaren Leif Axmyr. Fram till dess hade Tingström och Pettersson varit bästa vänner. De var förenade i religion, sa Samuelson då.

Christer Pettersson friades i hovrätten för mordet på Olof Palme. 

LÄS MER: Teorin – dold kod i brevet till Pettersson 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/yxmordarens-sagning-av-palme-teorin-skitsnack/

kommentarer