Luleås backtalang skjuter upp i första rundan på ny draftranking

By Uffe Bodin

Han har gjort ett fint avtryck i SHL den här säsongen. Nu börjar backen Nils Lundkvist uppmärksammas även i Nordamerika. På Hockeyprospects marsranking listas han att bli vald i första rundan i sommarens NHL-draft.

Svenska backar är i ropet inför NHL-draften i juni. Det är mer eller mindre skrivet i sten att Rasmus Dahlin kommer att väljas som första spelare i Dallas under midsommarhelgen och det är lika givet att Adam Boqvist kommer att få höra sitt namn ropas upp kort efter det.

Men det är inte de enda svenska backtalangerna som lär bli draftade tidigt i sommar. Det finns minst två kandidater till som är högaktuella för att gå i första rundan. Det gäller Rasmus Sandin, som inledde säsongen i Rögle för att sedan flytta till juniorlaget Sault Ste. Marie Greyhounds i den kanadensiska juniorligan OHL, där han har svarat för fina 44 poäng (11+33) på 48 matcher.

FEM SVENSKAR PÅ RANKINGEN

En annan svensk back som börjar få mer uppmärksamhet i Nordamerika är Luleås 17-åring Nils Lundkvist. Han har etablerat sig i SHL den här säsongen och fått lovord från experter över hela landet. I Hockeyprospects draftranking för mars månad är Lundkvist listad som 19:e spelare, en placering före lagkamraten Isac Lundeström.

På samma ranking återfinns Rasmus Dahlin som etta och Adam Boqvist som fyra. Dessutom är nämnde Rasmus Sandin 26:a.

Nils Lundkvist, systerson till Luleås backlegendar Jan Sandström, har svarat för fem poäng (2+3) på 28 SHL-matcher den här säsongen.

HOCKEYPROSPECTS RANKING I MARS

1) Rasmus Dahlin, b, Frölunda
2) Andrej Svetjnikov, fw, Barrie (OHL)
3) Filip Zadina, fw, Halifax (QMJHL)
4) Adam Boqvist,

Läs mer här: Luleås backtalang skjuter upp i första rundan på ny draftranking

kommentarer