Erland tog sitt liv efter beskedet från F-kassan
Efter olyckan levde Erland elva år med kronisk smärta.
Men en vistelse hos en ryggspecialist ledde till att Försäkringskassan drog in hans sjukpenning.
Dagen efter beskedet tog Erland sitt liv – bara 55 år gammal.
En lastbilsolycka 2005 skulle förändra Erlands liv för alltid. Under ett arbete ramlade han baklänges från flaket och fastnade i ett rep. Efter olyckan inleddes en tillvaro kantad av kronisk smärta, tung morfinbehandling och en växande depression.
– På elva år blev det en hel del läkarundersökningar. Han gick på morfin men ville sluta, han mådde inte bra av det och var inte klar i huvudet. Men värken var för påfrestande, han kunde inte längre göra saker som förut och mådde jättedåligt då, säger Margareta.
Hon och Erland möttes några år före olyckan, genom sitt stora intresse för hundar. Under åren arbetstränade Erland en kort period, men behövde snart sjukskrivas igen.
Erland led av kronisk smärta efter en lastbilsolycka 2005.Foto: Privat
”Han var positiv inför framtiden”
Han led av självmordstankar, något Margareta fick reda på genom sjukvården först efter hans död.
Men i början av 2016 hade det börjat ljusna något. Erland fick sjukgymnastik hos en ryggspecialist i Sundsvall, där han bodde i två veckor.
– Han fick simma och träna, och på ett sätt mådde han lite bättre. Han var positiv inför framtiden, säger Margareta.
Kort därpå begärde Försäkringskassan ett nytt läkarutlåtande från smärtenheten i Östersund.
Läkaren slog fast att Erland fortfarande hade kroppsliga begränsningar på grund av svår kronisk smärta i ryggen. Samtidigt menade läkaren att hans aktivitetsbegränsningar skulle föreligga under överskådlig framtid.
Nekades fortsatt sjukskrivning
Läkarutlåtandet utgjorde Försäkringskassans underlag för att den första april neka Erland fortsatt sjukskrivning, vilket meddelades på ett möte där även Arbetsförmedlingen närvarade.
– Han fick inte ens arbetspröva eller kontakt med Samhall. Det går inte ihop för mig. När han kom hem från mötet var han väldigt tystlåten och nedstämd. Han var orolig för hur han skulle klara det, säger Margareta.
Efter en vistelse hos en ryggspecialist drog Försäkringskassan in Erlands sjukpenning.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hon minns tydligt dagen efter beskedet. Erland hade börjat förbereda en köttfärspaj, och de tittade på tv ihop när han plötsligt sa att han skulle ut på en promenad.
– Det var inget konstigt med det. Men sedan dröjde det för länge. Jag gick ut och började titta i närområdet och ropade. Då förstod jag att det var något som inte stämde, säger Margareta.
Polis, hemvärn och helikopter kopplades in i sökarbetet. Dagen efter hittades Erland. Han hade tagit sitt eget liv.
”Säger godnatt till ett fotografi”
Några dagar efter Erlands död kom ett brev från Arbetsförmedlingen, med förslag på tre olika jobb att söka.
Margareta kommer aldrig kunna veta helt säkert varför Erland valde att ta sitt liv. I dag har gått två år sedan händelsen, men hon söker fortfarande svar.
– Förr kunde vi säga godnatt till varandra, nu får jag säga godnatt till ett fotografi, säger Margareta.
Även Östersunds-Posten har berättat om Erland.
Läkarna menar att de inte kände till de tidigare självmordstankarna, trots att det fanns dokumenterat i journalsystemet.
Försäkringskassan har förklarat hur de agerar vid beslut om sjukersättning, och Ivo kan inte se att något fel gjorts när Margareta anmälde läkarna.
Försäkringskassan: ”Vi ska kunna fånga upp signaler”
Men efter att handläggare på Försäkringskassan vittnat att antalet avslag kan gynna medarbetares löneutveckling i SVT:s ”Agenda” och ETC vill Margareta nu berätta Erlands historia.
– Det har varit mörkt. De tog inte honom på allvar. Jag vill inte att det ska hända andra, säger hon.
Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, säger att Försäkringskassan skickar en skrivelse där det framgår att de inte längre kan betala ersättning och vilket underlag som ligger till grund för beslutet.
– Sedan har personen det rör möjlighet att komma in med synpunkter. Efter de stegen fattar vi ett slutgiltigt beslut och skickar ett beslutsbrev.
Har Försäkringskassan något ansvar att i sådana här fall se till personers psykiska hälsa?
– Vi har tagit fram arbetssätt och utbildningar för att vi ska kunna fånga upp signaler om det finns risk att någon funderar på att ta sitt eget liv. Allt detta bygger på forskning och beprövade erfarenheter och är något vi prioriterar högt.
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/erland-tog-sitt-liv-efter-beskedet-fran-f-kassan/