Fattiga pensionärer begår brott för att bo i fängelset

Allt fler kvinnliga pensionärer i Japan begår medvetet brott och söker sig till fängelselivet.

Det för att fly från vardagen eller hitta en fast plats i samhället, eller i värsta fall få tak över huvudet.

– Att be om hjälp av fängelset var det enda alternativet, säger en 80-årig kvinna till tidningen Bloomberg.

27,3 procent av befolkningen i Japan är över 65 år – vilket gör landet till det med äldst befolkning i hela världen.

Men det har uppstått ett problem: Ökande kriminalitet bland de äldre.

Var femte person i japanska fängelser är pensionärer – och drygt nio av tio har begått småbrott som snatteri. 

Flera av de som åker dit har snattat en burk läsk eller en påse ris och inte mer än så.

Och det finns en anledning till trenden, skriver sajten Bloomberg.

Något hände

Enligt japansk tradition är det familjen och omgivningen som tar hand om människor när de blir äldre men mellan 1980 och 2015 har det förändrats, och antalet pensionärer som lever ensamma har ökat till 6 miljoner.

En undersökning 2017 visade att mer än 50 procent av de pensionärer som åkt dit för snatteri bor ensamma, och 40 procent hade varken familj eller släktingar att få hjälp av.

Som ett resultat av detta har fler och fler äldre invånare känt sig isolerade, och i synnerhet kvinnor har medvetet begått småbrott i hopp om att finna tak över huvudet i fängelset. 

Andra kvinnor har lämnat sina tidigare liv där de känt att de inte har en ordenlig plats. Ja, även kvinnliga pensionärer som har en bostad vänder sig till fängelselivet för att hitta en slags stabilitet eller ett annat liv. Eller någon som lyssnar på dem.

– Vissa kanske har ett hus, vissa kanske har en familj. Men det betyder inte att de känner sig hemma någonstans. De känner att det inte är någon som förstår dem. De känner att för andra är dem bara en person som får hushållssysslorna gjorda, säger Yumi Hiroshima, vakt på kvinnofängelset Iwakuni på den sydvästra kusten av ön Honshu i Japan, till Bloomberg.

Foto: DANIEL WASCHNIG / Daniel Waschnig

Ville inte åka hem till maken igen

Kvinnor är även extra utsatta för fattigdom.

Närmare 50 procent av den kvinnliga befolkningen över 65 år uppges leva i fattigdom, skriver Bloomberg.

Och där blir fängelset ett alternativ.

I ett långt reportage inifrån fängelsemurarna har Bloomberg pratat med flera intagna som berättar att de ville lämna sitt liv i det fria för ett liv bakom lås och bom.

En 80-årig kvinna berättar.

– Min man fick en stroke för sex år sedan och har varit sängliggande sedan dess. Han är också dement och lider av paranoia och psykoser. Det krävdes mycket fysiskt och känslomässigt att ta hand om honom på grund av min ålder. Men jag hade heller ingen att prata med om det för jag skämdes så mycket.

Hon dömdes till fängelse första gången som 70-åring.

– När jag snattade hade jag pengar i plånboken. Men sedan tänkte jag på mitt liv. Jag ville inte åka hem, och jag hade ingen annanstans att ta vägen. Att be om hjälp av fängelset var det enda alternativet, fortsätter hon.

Den 80-åriga kvinnan säger att livet i fängelset är mycket enklare.

– Jag kan vara mig själv och andas, även om det är temporärt. Min son säger att jag är sjuk och borde bli inlagd på mentalsjukhus. Men jag tror inte att jag är sjuk. Jag tror att min ångest drev mig till att stjäla, säger hon till Bloombergs reporter.

Flera kvinnor har valt ett liv i fängelset framför det vanliga livet.Foto: Colorbox

”Som ett äldreboende”

Ett ytterligare problem som uppstår är behoven av utvidgad assistans inne i fängelset.

På dagarna får de äldre hjälp av vårdbiträden med dusch, bad och toalettbestyr, men på nätterna är det vakter som får assistera. 

Bloomberg skriver att det på sätt och vis mer fungerar som ett äldreboende.

– Kvinnorna skäms och gömmer sina underkläder. Men jag säger åt dem att ”ta med dem till mig, jag tvättar”, säger Satomi Kezuka, en rutinerad fängelsevakt på fängelset i Tochigi.

Bland de personer som intervjuas av Bloomberg finns bland annat en 89-årig kvinna som snattade ris, jordgubbar och medicin. Hon fick ett och ett halvt års fängelse.

–Jag levde ensam på bidrag. Jag brukade bo med min dotters familj och la alla mina sparpengar på att ta hand om en våldsam och kränkande svärson, säger hon.

En 80-årig kvinna är inne på sitt fjärdestraff. Två och ett halvt år för stöld av bland annat frön och en stekpanna.

–När jag var ung tänkte jag aldrig på att stjäla. Allt jag tänkte på var att arbeta hårt. Jag jobbade på en gummifabrik i 20 år sedan som vårdbiträde på ett sjukhus. Det var alltid tufft ekonomiskt men vi lyckades ändå skicka vår son till universitetet.

Vissa fängelser har blivit som ett äldreboende, skriver Bloomberg.

Föredrar livet i fängelset

Ensamhet tycks vara ett återkommande problem.

– Jag var ensam varje dag och kände mig väldigt ensam, berättar en annan, 80-årig, kvinna.

Hon har alltid haft pengar, och hon har alltid fått höra om hur lyckligt lottad hon är som har en så rik make. Men det fattades något. Hon snattade för första gången för 13 år sedan och sedan dess har fängelset varit en fast punkt.

– Jag åkte fast, kördes till en polisstationen och blev förhörd av en snäll polisman. Han var så snäll. Han lyssnade på allt jag hade att berätta. Jag kände att jag blev lyssnad på för första gången i mitt liv. I slutet knackade han på min axel och sa: ”Jag förstår att du är ensam, men gör inte om det här”.

Nu trivs hon i fängelset.

– Jag kan inte beskriva hur mycket jag trivdes med att jobba på fabriken i fängelset. Häromdagen, när jag fick beröm för hur effektiv och bra jag var, kände jag glädjen över att jobba. Jag ångrar att jag aldrig arbetade tidigare i mitt liv, säger hon till Bloombergs reporter och fortsätter:

– Jag gillar livet i fängelset mer än det på utsidan. Det finns alltid människor omkring en och jag känner mig inte ensam här.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/fattiga-pensionarer-begar-brott-for-att-bo-i-fangelset/

kommentarer