Palm om Löfvens regering: ”Killarna som gick vidare”

Det blev Stefan efter Håkan – och sedan Mikael, Anders och Morgan som fick bli ministrar, inte lika erfarna Veronica och Lena. 

Det menar Veronica Palm vars bok ”Systerskap” som kommer ut i maj. 

– Varje generations kvinnor har ett glastak som ligger lite högre än för den tidigare generationen. I stället för att glädjas åt detta kan man bli bitter, säger hon till Svenska Dagbladet.  

Hösten 2015 lämnade Veronica Palm riksdagen. Då hade hon suttit där sedan 2002 och var ett välbekant S-ansikte för dem som hänger med i den svenska politiken. 

Någon ministerpost blev det dock aldrig – trots att Veronica Palm var erfaren och hade ingått i partiets ”skuggregering”.  

– Men det var killarna som gick vidare. Ingen av oss fick en ministerpost, säger hon till SvD

I stället var det de manliga S-kollegerna i hennes generation – som Anders Ygeman, Mikael Damberg och Morgan Johansson – med samma politiska skolning, som fick göra Stefan Löfven sällskap i regeringen. Den bestod dock av hälften män, hälften kvinnor. 

Stefan Löfvens regering 2014.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill inte bli en ”bitterkärring”

I SvD-intervjun berättar hon om sin nya bok, ”Systerskap”, och att det var just när Löfvens regering blev offentlig 2014 som idén om att skriva boken föddes. Enligt Palm var det inte personliga misslyckanden som gjorde att hon och andra kvinnliga S-politiker fick stå tillbaka utan något större, ”ett mönster”, som hon ville skriva om. 

– Varje generations kvinnor har ett glastak som ligger lite högre än för den tidigare generationen. I stället för att glädjas åt detta kan man bli bitter. Om det är något jag verkligen jobbat med så är det att aldrig bli en bitterkärring gentemot de tjejer som fått det marginellt lättare, säger Veronica Palm till tidningen. 

”Hade lierat mig med männen”

Hon säger vidare till SvD att kvinnor i politiken kan få svängrum och chans att ta strider så länge de manliga strukturerna inte hotas. Och hösten 2015 ville Palm sluta vara ”en duktig flicka”. 

– Inuti min duktighet fanns en stor tomhet. Och ensamhet. Jag hade lierat mig med männen och gått miste om kvinnogemenskapen. Rätt hanterat är systerskap en av de bästa maktstrategier kvinnor kan ha, säger hon till SvD. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/palm-om-lofvens-regering-killarna-som-gick-vidare/

kommentarer