Så sprids mässlingen i Europas semesterländer

Runt om i Sverige har flera mässlingsfall uppdagats den senaste tiden. 

Mannen som sökte vård i Stockholm nyligen hade innan insjuknandet varit i Asien. 

Men utbrott av smittan finns på närmare håll – nämligen vanliga turistländer som Grekland, Frankrike och Italien, rapporterar Mitt i. 

Natten till i tisdags sökte en person som blivit smittad av mässling vård på ett sjukhus i Stockholm. 

Mannen hade tidigare varit i Asien. Fallet var det andra på kort tid i Stockholmsområdet och nyligen upptäcktes också ett fall i Borås efter att ett barn smittats utomlands. 

Nu pågår utbrott av mässling på flera håll i Europa.

CDC som är en avdelning inom USA:s hälsodepartement uppger att det pågår utbrott i Filippinerna, Indonesien, Kongo, Italien, Grekland, England, Frankrike, Rumänien, Serbien och Ukraina.

LÄS MER: 11 frågor och svar om mässlingen  

Per Follin, smittskyddsläkare, säger till Mitt i att man bör se över vilka risker som finns och vilket skydd man har om man ska resa utanför Norden och att man ska vara uppmärksam på symptom. 

– Det är ju inga utslag de första fyra dagarna, utan mest feber och hosta. Men man smittar, säger han till tidningen. 

97 procent av alla barn vaccinerad i Sverige. I Europa är siffran lägre och fallen som rapporteras desto fler i många länder. 

Mellan 1 mars 2017 och 28 februari 2018 har 14 813 fall rapporterats i Europa, enligt ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. 

I Sverige har de flesta som är födda före 1960 haft mässlingen och kan inte bli smittade. Personer som är födda mellan 1960-1980 kan ha större risk medan personer födda efter 1980 i allmänhet har fullgott skydd.

Det här är mässlingen

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat ger hög feber och utslag på kroppen. Så här beskriver vårdguiden symtomen:

Hög feber.

Torrhosta.

Utslag på kroppen.

Irriterade och ljuskänsliga ögon.

Utslagen kommer efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

GÅ ALDRIG IN TILL EN VÅRDCENTRAL utan att ha ringt i förväg. Du kan smitta hela väntrummet.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/sa-sprids-masslingen-i-europas-semesterlander/

kommentarer