Löfvens vändning om brott – positiv till att kartlägga ursprung

Moderaterna har tidigare krävt en studie om sexbrottslingars ursprung.

Nu kallar partiledaren Ulf Kristersson regeringen ”feg” i frågan.

Men Stefan Löfven, S, säger att han aldrig stängt någon dörr.

– Om Brå anser att vi har behov av en sådan undersökning, gör det, säger han.

Vid årsskiftet fick Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag av regeringen att utreda varför sexualbrotten har ökat i Sverige sedan 2005. En utredning som nu är i gång – och ska presenteras senast 29 maj nästa år.

Inför uppdraget krävde Moderaterna att gärningsmäns etnicitet ska kartläggas när det kommer till sexualbrott.

Något justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har sagt är upp till Brå själva.

Stefan Löfven: Ingen enkel förklaring

Denna debatt blossade upp igen när statsminister Stefan Löfven, S, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson mötte varandra i en duell i Expressen TV på måndagskvällen.

Under ämnet ”lag och ordning” fick Löfven frågan om han ser något samband mellan de senaste årens invandring och den dramatiska ökningen av antalet sexualbrott.

– Vi har en alldeles för hög ökning av sexualbrott och det är ingen som kan ge en enkel förklaring på vad det beror på, sa Löfven.

LÄS MER: Sprickan om invandrare och brottsligheten 

Han sa vidare att det handlar om gärningsmännens värderingar – och att Sverige ska stå upp för jämställdhet.

Sexbrotten i Sverige hr ökat kraftigt. Här undersöks en misstänkt brottsplats där en ung kvinna ska ha våldtagits i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ulf Kristersson: Regeringen var feg

Ulf Kristersson tycker att det är viktigt att skaffa sig kunskap i ämnet.

– Det var därför vi ville att Brå skulle få det uttryckliga uppdraget att också titta på vilka som är brottsoffer och gärningsmän. Finns det kunskaper som lär oss var det brister i svenskt mottagande, i svensk integration? sa M-ledaren i duellen.

Han fortsatte:

– Regeringen var lite feg som inte ville ha en så tydlig kartläggning.

Men Stefan Löfven håller inte med. Han menar att regeringen aldrig har stängt någon dörr för att reda ut varifrån gärningsmännen kommer.

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa statsministern.

Han fortsatte:

– De ansåg inte det. Det finns redan statistik. 

LÄS MER: Ledare: LAS skyddar inte mot sexövergrepp, Löfven 

Brå om gärningsmäns ursprung

Brå har dock sagt att det inte ingår i det pågående uppdraget att ta reda på vilken bakgrund sexualbrottslingarna har. I stället fokuserar de på att kartlägga utsatthet för brott och antalet anmälda sexualbrott.

– I regeringens uppdrag som vi tagit del av finns inte de datakällor med för att vi ska kunna redovisa gärningsmännens härkomst, sa Brås pressekreterare Monica Landegård till SVT Nyheter i februari.

I mars skrev hon i ett mejl till TT att för att studera gärningsmännen ”krävs en helt annan studie och då skulle frågeställningen rimligtvis inte gälla utvecklingen av just utsatthet för brott, vilket är fokus i detta uppdrag”.

Ingen ny statistik sedan 2005

Den senaste officiella rapporten – ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” – som undersökte hur stor andel brottsmisstänkta som är utlandsfödda togs fram av Brå 2005.

Därefter har det inte funnits någon politisk majoritet för att ta fram nya siffror – trots att Sverigedemokraterna upprepade gånger har krävt ny statistik. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, har sagt blankt nej.

LÄS MER: K-G Bergström: Därför gynnades Löfven i duellen 

Så här sa Morgan Johansson i januari i fjol: 

 – Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället. Därför har regeringen inte för avsikt att ge Brå något sådant uppdrag.

Öppnar för ny statistik från Brå

I februari i år sa han att de studier som redan har gjorts räcker – men att det är upp till Brå om de vill göra fler undersökningar.

Enligt ministerns pressekreterare Sofie Rudh har regeringen fortfarande samma ståndpunkt i frågan. 

Varför ålägger man inte Brå ett sådant uppdrag?

– När Morgan Johansson har fått den frågan har han lyft fram ”vad ska man med informationen till? Vad ska man göra med kunskapen när man får den?”. Det har gjorts den här typen av undersökningar tidigare. Men om myndigheten (Brå) känner att den kunskapen behövs har vi inte sagt nej, säger Sofie Rudh.

Något också Stefan Löfven underströk i debatten med Ulf Kristersson.

– Om de anser att de behöver ny statistik, låt dem göra det. ”Gör den”, säger vi till dem, sa han. 

Brå har inte nog resurser

Stina Holmberg, enhetschef på Brå, var med och skrev rapporten 2005. Hon har tidigare uttalat sig i frågan.

Nu säger hon:

– Det här är ingenting som enskilda forskare tar ställning till. Vi har rätt att starta egna studier men vi får regeringsuppdrag varje år vi måste gå i land med. För närvarande har vi inga resurser lediga, vi är helt fullbokade.

LÄS MER: S, MP och V vägrade att debattera med SD 

Statsministern säger att om Brå anser att det finns behov kan Brå genomföra en sådan undersökning. Vad finns det för behov?

– Det finns flera tidigare studier som har visat ungefär samma resultat och som talar för att det skulle bli ungefär samma resultat igen, men ett annat sätt att se på det är att nu är debatten så oerhört infekterad att ytterligare kunskap kanske skulle kunna lugna starka känslor, säger Stina Holmberg.

Hon säger samtidigt att hon inte är rätt person att bedöma om det finns behov av en ny sådan studie.

Jerzy Sarnecki i debatt i SVT

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har debatterat ämnet flera gånger. Senast i SVT:s Opinion live i torsdags.

Han säger att det finns andra saker som är viktigare att titta närmare på än etnicitet.

– Det finns fakta om att invandrare är överrepresenterade men ingen fakta om varför, då förstår jag inte varför en statlig myndighet som Brå ska göra ytterligare en studie som visar samma sak i stället för att gå på djupet och titta på vad det handlar om, sa Jerzy Sarnecki i SVT.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/lofvens-vandning-om-brott-positiv-till-att-kartlagga-ursprung/

kommentarer