Ledare: Sverige tillsammans

I förra veckan meddelade Sveriges kommuner och landsting, SKL, att kommunalskatten måste höjas med i snitt 2 kronor för att klara flyktingkrisen. Det är bara början. Kostnaden för kommunerna är försenade med flera år eftersom staten står för notan den första tiden. Kommunernas kostnader för årets stora mottagande faller ut först lagom till nästa val.
Enligt statsministern står Sverige nu inför sin största humanitära kris och insats sedan andra världskriget. Det är ord som borde vara vägledande för den inrikespolitiska utvecklingen.

Sverige står också inför en period av mycket stor politisk osäkerhet sedan alliansen i fredags hoppade av decemberöverenskommelsen. Att bryta pakten var lika nödvändigt som välkommet. Den var odemokratisk, lade en död hand över politiken, riskerade att skapa åtta år av svaga regeringar och försköt den ekonomiska politiken ut mot kanterna.

Nu är det dags att ta nästa steg.

Att bara låta Stefan Löfven regera vidare som om inget har hänt duger inte. Han måste nu ta hänsyn till att regeringen i alltfler centrala frågor har en riksdagsmajoritet emot sig, även i den ekonomiska politiken. Att fortsätta det ekonomiskpolitiska samarbetet med Vänsterpartiet och förbereda näringsförbud i hela välfärdssektorn är omöjligt.
Frågan från förra hösten har återkommit för en omstart: hur ska Sverige

Läs mer här: Ledare: Sverige tillsammans

kommentarer