Mat på fel ställe blir miljöproblem
Opinion
Inför julen handlade vi. Inte minst mat. För säkerhets skull blev det nog lite extra för att inte riskera att den tar slut på julbordet. Går den inte åt är risken stor att den slängs. Åtminstone om man får tro Konsumentföreningen i Stockholm som undersökt hur vi förhåller oss till bästföredatum (Dagens Nyheter 16/12).
Men mat som passerat bästföredatum kan ändå vara bra, menar Livsmedelsverkets projektledare för mat-svinnsarbetet, Ingela Dahlin.
Att vi kastar tjänlig mat är utan tvekan ett miljöproblem. I många kommuner har man strategier för att ta hand om matrester och till exempel röta till biogas. Men en tredjedel av landets kommuner gör ingen insamling av matavfall enligt en annan undersökning som Konsumentföreningen gjorde i våras.
Ny statistik från Naturvårdsverket visar att mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det faktum att vi äter mer kött borde egentligen ha inneburit att vi slänger mer, vilket vi tydligen inte gör. Enligt den senast statistiken som Jordbruksverket nyligen publicerat har köttkonsumtionen ökat med 37 procent sedan 1980, även om ökningstakten stannat av de senaste åren.
Enligt Naturvårdsverket häller vi ut 224 000 ton flytande mat och dryck i avloppet eller 26 kilo per person. Livsmedelshanteringen står för …
Läs mer här: Mat på fel ställe blir miljöproblem