Ett land som håller ihop
Sverige har under lång tid dragits isär. Klyftorna har ökat och landsbygden har försakats. Så här får det inte fortsätta. Regeringen har nu fullt fokus på landsbygden och vill vända utvecklingen med ett samhällsbygge för ett land som håller ihop.
Jag bor i Karungi, en liten by vid Torne älv norr om Haparanda, och där har jag bott hela livet. Jag vet hur viktigt det är att saker och ting fungerar även utanför de stora städerna och att det finns jobb, bra samhällsservice samt snabbt och fungerande bredband.
Jag vill veta mer om vad människorna i hela vårt land tycker om samhällsutvecklingen. Därför genomför jag nu en Sverigeresa som tar mig till samtliga län och ett 50-tal kommuner, främst mindre landsbygdsorter.
Under två dagar besöker jag nu Blekinge och Skåne där jag ska åka till Bromölla, Simrishamn, Olofström, Perstorp, Tomelilla och Ystad.
Jag ska lyssna in de lokala förutsättningarna och hämta in synpunkter kring regeringens arbete för att människor ska kunna bo, leva och jobba på i hela landet.
Regeringen har hittills bland annat:
– Höjt det permanenta stödet till välfärden i kommunerna med tio miljarder per år.
– Tagit fram en nationell livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen och skapa fler jobb och på detta satsar vi en ”matmiljard”.
– Avsatt över fyra miljarder till bredbandsutbyggnad på landsbygden.
Fler bra saker är på gång, som den parlamentariska landsbygdskommitténs 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik som nyss överlämnades till regeringen.
Förslagen är nu ute på remiss och målet är att vi ska lägga en landsbygdsproposition under våren 2018.
Regeringen arbetar även intensivt med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram. Skogen är en nyckel i övergången från ett fossilberoende samhälle till ett grönt biobaserat samhälle.
Det här är så klart inte tillräckligt, utan vi måste göra mer men det tar tid att vända utvecklingen. Det här dock …
Läs mer här: Ett land som håller ihop