PETTERSSON: Förväntningarna på collegesvensken är ovanligt höga

By Robert Pettersson

Sent igår kväll blev det klart, det som en hel del i Boston väntat på. Att Jakob Forsbacka Karlsson väljer att lämna collegehockeyn och går över till proffshockeyn.
Förväntningarna, har jag låtit mig lära, på den unge svensken är ganska stora.

Det märks främst på två sätt:

Det finns en hel del som jämför 20-åringen med Patrice Bergeron och ser honom som en möjlig arvtagare till den 31-årige stjärncentern.
Det jag såg av honom under collegehockeyns slutspel visar att det är en rätt ansvarstagande center, så jämförelserna är inte orimliga. Att han dessutom som svensk är assisterande kapten i ett såpass anrikt collegegäng som Boston University redan som andraårsstudent säger en hel del om hans ledaregenskaper.

Det andra som gör att man märker av stora förväntningar på Forsbacka Karlsson är att han skickas direkt till Boston Bruins. Han ansluter till klubben omedelbart och kommer mest sannolikt att NHL-debutera under veckan.
Det är inte speciellt vanligt alls att spelare som sajnas från college går den vägen i ett lag som slåss om en slutspelsplats.
Det vanligaste är så klart att spelaren skickas direkt till AHL och får avsluta sin säsong där, precis som JFK:s lagkamrat från BU – framtida stjärnbacken Charlie McAvoy gjorde när han sajnade med klubben förra veckan.
Där var det direkt till Providence för AHL-spel som gällde och det är väl absolut inte otänkbart att han kommer ha en liknande utveckling som Zach Werenski haft när han lämnade Michigan ifjol och spelade AHL-hockey med Lake Erie och var grym i slutspelet när man vann Calder Cup – för att sedan kliva in i NHL säsongen efter och vara bländande omgående – inte minst i PP-spelet – för Columbus.

Det är bara att se tillbaka på andra svenskar som kommit via college och tagit en NHL-plats relativt snabbt för att

Läs mer här: PETTERSSON: Förväntningarna på collegesvensken är ovanligt höga

kommentarer