Stora brister på boende

By Tobias Lagerholm

höör Tidigare anställda med kriminellt förflutet, bristande kompetens bland personalen och inga ordningsregler. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar i en granskning allvarlig kritik mot boendet för ensamkommande flyktingbarn på Frostavallen.
Nu ställer myndigheten krav på förbättringar inom åtta områden.

IVO:s tillsyn på Frostavallen genomfördes redan i september men resultatet presenterades först häromdagen.
I det omfattande beslutet på nitton sidor riktas kritik mot ledningen för boendet på ett flertal punkter. Kontroll av registerutdrag inom Polisens belastningsregister ska göras i enlighet med lagen, klagomål ska tas emot på rätt sätt och ordningsregler ska finnas. Dessutom kräver IVO att bemanning och kompetens i verksamheten anpassas. Bland annat ska personalen ha kunskap om lex Sarah.

SkD har i flera omgångar skrivit om problemen på boendet. I somras åkte ett flertal ungdomar till Migrationsverket i Malmö för att slå larm om missförhållanden. Höörs kommun som hyr lokalerna på Frostavallen av Höör Hotell och Konferens AB har hållit enskilda intervjuer med ungdomarna i efterhand och inte funnit bristerna ska ha varit så allvarliga att det krävts åtgärder.

Läs mer: ”Personalen hotar med att skicka tillbaka oss”

SkD har också berättat om bråk och stök på boendet och om tre tidigare anställda som var dömda för brott. Det handlade om två personer som var dömda för ringa narkotikabrott och en tredje som dömdes för våldtäkt 2009. Alla tre sades upp i början på september efter att föreståndaren på boendet på Anna Englund fört samtal med Höörs kommuns biträdande socialchef Ewa Näslund i ärendet.
IVO riktar kritik mot boendet för bristerna i kontrollen av registerutdragen. När det gäller personen som dömdes för våldtäkt kontrollerades till en början aldrig personens belastningsregister. IVO skriver i sitt beslut att det är en risk att anställa personer som ska arbeta med barn och unga som är dömda för narkotikabrott och våldtäkt.

Läs mer: Våldtäktsdömd

Läs mer här: Stora brister på boende

kommentarer