Pekar på systemfel i svensk damhockey: ”Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag”

By Ronnie Rönnkvist

VM i USA är ännu ett kvitto på att Damkronorna är hopplöst efter sina konkurrenter på internationell nivå. Tidigare Modo-tränaren Mikael Nilsson är kritisk både mot förbundskapten Leif Boork och förbundet för hur de har byggt upp damhockeyn i Sverige.
– på mer eller mindre alla landslagssamlingar så har man fystester i stället för, som jag tycker, att man måste gå över på passning, teknik och så vidare. Det är där man måste lägga fokuset på förbundet. Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag, säger Nilsson till hockeysverige.se.

I kväll, svensk tid, avslutar Sverige årets VM-turnering med en placeringsmatch mot Ryssland. Många hade hoppats på svensk medalj, men samtidigt tycks damhockeyn i landet tappat fart i sin utveckling jämfört med exempelvis USA, Kanada och Finland. Även mindre nationer som Tyskland tycks utvecklas sin damhockey i snabbare takt än Sverige. I alla fall tycks det så på landslagsnivå.

Är en förlust och en rejäl utspelning mot Finland ett fiasko?i Är insatsen i VM ett misslyckande? Står vi och stampar när det gäller utvecklingen inom svensk damhockey? Är Leif Boork rätt person att leda Damkronorna i OS 2018? Frågorna är många.

För att få en nykter bild av hur svensk damhockey mår idag tog hockeysverige.se hjälp av tidigare Modo-tränaren Mikael Nilsson.
– Med tanke på hur det har sett ut under säsongen så var prestationen i VM ganska väntad. Besvikelsen ligger i att vi tappar successivt för varje säsong, säger Nilsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är i stort sett samma landslag i dag som då jag var med Niclas (Högberg) i Kanada 2013 och fick spela placeringsmatch mot tjeckerna för att hålla oss kvar. Det fattas några spelare från det laget, men skillnaden är annars i stort att det laget var fyra år yngre då. Jag är också

Läs mer här: Pekar på systemfel i svensk damhockey: ”Det är inte på fysen som vi förlorar matcherna i dag”

kommentarer