Nya mötesplatser på 50-årig konstrunda

By Kristina Davidson

SKÅNE I år arrangeras konstrundan på Österlen för femtionde gången. Samtidigt växer det fram nya mötesplatser där konstpubliken kan möta konstnärerna.

– Det här är som ett litet Louisiana där du kan stanna länge och njuta av att titta på olika sorters konst, säger Lars-Christer Karlsson från Ystad.
Han har tagit med sig sina vänner till Fabriken i Bästekille för att strosa runt och titta på verk av 28 olika konstnärer.
– Det är rekord i år och här finns alla sorters konst: fotografi, måleri, skulptur, masker och mixed media, förklarar Ulf Carlsson, som driver Galleri Final i Malmö och sen 2011 Fabriken.

Här, i den lilla byn nära Kivik, drevs under 40 år en värmepumpsfabriken men nu utnyttjas de 1 200 kvadratmetrarna till en samlingsutställning med konstnärer från när och fjärran.
Bland de 15 konstnärerna som har ställt ut alla år är Johan Petterson, som delar sin tid mellan Stockholm och Vitaby. Genom hans ofta fågelinspirerade oljemålningar ställer han frågor om samtiden och vår bild av naturen.
– Jag ser fåglarna som figurativa statister i en opera där vi alla deltar. Hur de tolkas lämnar jag över till betraktarna. På konstrundan kan både vi konstnärer och allmänheten få ett fördjupat intresse för konst, menar Johan Petterson.

Bland nykomlingarna märks Stina Gunnarsson, som vann SVT:s program ”Konstnärsdrömmar. Hon premierades för sin konstnärliga integritet och kärlek för måleriet.
– Det är jättekul att få vara med på samlingsutställningen på Fabriken och möta en större publik. Nu kan jag äntligen jobba på heltid som konstnär och här är det många som vill prata om mina kontrastrika bilder i akvarell, menar Stina Gunnarsson.

En annan konstnär som trivs i den ljusa karga miljön i lokalerna är fotografen James Sparhatt från London, som visar sina nära porträtt från Kuba och sin tid som tidningsredaktör i Bolivia.
– Det är fantastiskt att få möta en konstintresserad

Läs mer här: Nya mötesplatser på 50-årig konstrunda

kommentarer