När poesin öppnar instängd verklighet

By Gunilla Wedding

Recension/scen

SCEN
Fåglarnas konferens
Av: Peter Brook och Jean Claude Carrière
Översatt av: Lasse Söderberg Manus: Eric Hermelin, Jan Sigurd Regi: Margareta Larson
Koreografi: Lotta Lagerström Scenografi och kostym: Marta Cicionesi
Musik: Saif Shakir På scen: Ola Citron, Pietro La Loggia, Torbjörn Lindberg, Elin Rusk, Saif Shakir, Jan Vesala och Ida Wallfelt

Med utgångspunkt i det instängda institutionslivet på St Lars mentalsjukhus i början av 1900-talet tar Teater Sagohuset i vuxenföreställning Fåglarnas konferens med publiken på en fantastisk och filosofiskt livsresa.
På St Lars sitter nämligen Lundaprofilen Eric Hermelin (mycket fint spelad av Torbjörn Lindberg) inlåst. Eric Hermelin som levde 1860 till 1944 blev tvångsintagen på St Lars av sin familj när han var 49 år. Efter att han levt ett hårt liv med skandal på skandal och många äventyrliga resor och även blivit svårt alkoholiserad och drabbats av syfilis såg familjen det som enda lösning.

Eric Hermelin blev kvar på St Lars resten av sitt liv och fyllde sin tid med att översätta persisk poesi till svenska. Översättningar som han har hyllats mycket för.
I Sagohusets Fåglarnas konferens arbetar Eric Hermelin med just översättningen av denna text – ett diktverk från 1100-talet av den persiska poeten Farid ud-Din Attar som senare dramatiserades av Jaen-Clade Carrière och Peter Brook,
Efterhand som Eric blir alltmer engagerad i sitt översättningsarbetet förvandlas St Lars till platsen för just Fåglarnas konferens och patienterna blir de fåglar som efter långa och svåra överväganden bestämmer sig för att lämna allt och bege sig i väg på en lång resa för att hitta sin sanna kung – den mystiska och mytiska Simorghen.

Handlingen i Sagohusets Fåglarnas konferens skiftar mellan St: Lars instängda verklighet och fåglarnas äventyrliga resa på ett fascinerande sätt där Eric, hans skötare Ingrid och de andra intagna med jämna mellanrum förvandlas till fåglarna och också gestaltar alla de sedelärande sagor som härfågeln (Elin Brusk)

Läs mer här: När poesin öppnar instängd verklighet

kommentarer