Tuppen Claes i Hemmestorp stoppas

By Caroline Stenbäck

HEMMESTORP Mark- och miljööverdomstolen prövar inte fallet om tuppen Claes i Hemmestorp utanför Blentarp. Det betyder att mark- och miljödomstolens beslut gäller och ägaren får inte hålla Claes på fastigheten inom det tätbebyggda området.

Redan 2012 började grannar att klaga på att de stördes av Claes galande och vände sig till Sjöbo kommun. Kommunens miljö- och byggnadsnämnd förbjöd tuppens ägare att hålla Claes på fastigheten, men ägaren överklagade och länsstyrelsen upphävde beslutet och tuppen Claes kunde flytta hem igen.

Men grannarnas klagomål återkom och 2015 beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Sjöbo att åter förbjuda en tupp på fastigheten. Ägarna överklagade även denna gång, men då avslog länsstyrelsen överklagandet med hänvisning till att tuppens galande trots allt kunde anses utgöra en olägenhet för människors hälsa.

Ägarens kamp om Claes hamnade i mark- och miljödomstolen, som avslog överklagan. Det hjälpte inte att ägarna hänvisade till att tuppen Claes fick skulden för allt galande i området igångsatt av en annan tupp i området eller att man pekade på att området är ett skogsområde nära naturen och landet.
Domstolen ansåg att tuppen orsakat sådan olägenhet att det med tanke på de korta avstånden mellan husen i området inte är möjligt att ens genom ”försiktighetsmått” förebygga så att Claes galande inte stör grannarna.
Nu avslutas ärendet i mark- och miljööverdomstolen som inte tänker pröva fallet, vilket betyder att mark- och miljödomstolens står fast.

Tuppen Claes och hans hönor har under processen tagit sin tillflykt till ett lantbruk. Det är dock oklart om Claes är vid god vigör i dagsläget.

Tuppen Claes åter i hetluften

Läs mer här: Tuppen Claes i Hemmestorp stoppas

kommentarer