Tilliten brister inom EU

By Yngve Sunesson

EU:s fram­tid dis­ku­teras mer nu än på länge. Hu­vud­or­saken är na­tur­ligt­vis brexit, att Stor­bri­tan­ni­en just in­lett pro­cessen för att lämna EU. Men ock­så an­dra kriser har gjort att allt fler undrar vart EU är på väg.
I för­ra årets sis­ta ut­gå­va av Ut­ri­kes­po­li­tiska in­sti­tutets (UI) skrift­se­rie Världs­po­li­tikens dags­frå­gor var ru­briken till och med ”Finns det hopp för EU?” Flexibilitet, att alla med­lems­stater inte be­höver del­ta i allt sam­ar­be­te, pekas ut som en möj­lig­het, som ex­em­pel­vis euro­sam­ar­be­tet och Scheng­en­av­ta­let.

Å an­dra si­dan pekar den ut­vecklingen på vad som är EU:s hu­vud­pro­blem, den minskande sam­man­håll­ningen och bristen på til­lit, inte bara från med­bor­ga­rna till EU-eliten och till EU som in­sti­tu­tion utan ock­så mel­lan olika EU-länder.
När EU bil­dades 1957 och växte till en uni­on byggde pro­cessen på til­lit mel­lan ländernas le­da­re. Nå­gon växande sam­hö­rig­het och til­lit mel­lan folken växte dock inte fram, även om gam­la mot­sätt­ningar mot ti­digare fi­en­der suc­ces­sivt för­svann.
På senare år har til­liten börjat för­svagas även mel­lan eliterna. När en stor grupp nya med­lems­länder från Öst- och Cen­tral­eu­ro­pa kom med blev en­ga­ge­manget för de li­be­rala vär­der­ingar som ligger till grund för EU för­svagat.
Så­väl euro­krisen som flyk­ting­krisen il­lu­strerar väl den nya si­tua­tionen, där ländernas led­ningar prio­ri­terar sina egna länder och sina väl­ja­res krav fram­för det ge­men­samma EU-pro­jektet.
Som den ru­ti­ne­rade EU-jour­na­listen Ylva Nilsson for­mu­lerar det i sitt bi­drag till UI-skriften: ”na­tio­nell lo­gik säger EU-po­li­ti­kerna att väl­ja­rna skulle straffa dem i kom­man­de val om de hjälper sina gran­nar”.

Inte bara UI-skriften tar upp den bris­tan­de til­liten inom EU. Den just ut­komna 20:e år­gången av Eu­ro­pa­per­spek­tiv, års­bok för Eu­ro­pa­fors­kning inom ju­ri­dik, ekonomi och stats­kun­skap, har det som tema. ”Til­liten i EU vid ett väg­skäl” är ti­teln på bo­ken (Santérus för­lag), som speglar för­troende­gapet inom EU.
EU måste ”åter­vinna både med­bor­ga­rnas och med­lems­staternas för­troende”, slås fast re­dan i in­ledningen. Det kan göras ge­nom att tyd­ligt ange EU:s be­gräns­ningar.

Läs mer här: Tilliten brister inom EU

kommentarer