Tilliten brister inom EU
EU:s framtid diskuteras mer nu än på länge. Huvudorsaken är naturligtvis brexit, att Storbritannien just inlett processen för att lämna EU. Men också andra kriser har gjort att allt fler undrar vart EU är på väg.
I förra årets sista utgåva av Utrikespolitiska institutets (UI) skriftserie Världspolitikens dagsfrågor var rubriken till och med ”Finns det hopp för EU?” Flexibilitet, att alla medlemsstater inte behöver delta i allt samarbete, pekas ut som en möjlighet, som exempelvis eurosamarbetet och Schengenavtalet.
Å andra sidan pekar den utvecklingen på vad som är EU:s huvudproblem, den minskande sammanhållningen och bristen på tillit, inte bara från medborgarna till EU-eliten och till EU som institution utan också mellan olika EU-länder.
När EU bildades 1957 och växte till en union byggde processen på tillit mellan ländernas ledare. Någon växande samhörighet och tillit mellan folken växte dock inte fram, även om gamla motsättningar mot tidigare fiender successivt försvann.
På senare år har tilliten börjat försvagas även mellan eliterna. När en stor grupp nya medlemsländer från Öst- och Centraleuropa kom med blev engagemanget för de liberala värderingar som ligger till grund för EU försvagat.
Såväl eurokrisen som flyktingkrisen illustrerar väl den nya situationen, där ländernas ledningar prioriterar sina egna länder och sina väljares krav framför det gemensamma EU-projektet.
Som den rutinerade EU-journalisten Ylva Nilsson formulerar det i sitt bidrag till UI-skriften: ”nationell logik säger EU-politikerna att väljarna skulle straffa dem i kommande val om de hjälper sina grannar”.
Inte bara UI-skriften tar upp den bristande tilliten inom EU. Den just utkomna 20:e årgången av Europaperspektiv, årsbok för Europaforskning inom juridik, ekonomi och statskunskap, har det som tema. ”Tilliten i EU vid ett vägskäl” är titeln på boken (Santérus förlag), som speglar förtroendegapet inom EU.
EU måste ”återvinna både medborgarnas och medlemsstaternas förtroende”, slås fast redan i inledningen. Det kan göras genom att tydligt ange EU:s begränsningar. …
Läs mer här: Tilliten brister inom EU