Efterlyser omfattande analys

By Stefan Olofson

skåne Alliansen avstår från att delta i beslutet om direktiven för Skånetrafikens budgetplan nästa år.

‑ Det grundas på det rödgröna styrets budgetdirektiv och ska presentera en egen budget och göra en egen analys. Vi sa nej till att ta över betsällningscentralen i egen regi och vi ville behålla reklamen i trafiken utan förändringar. Det räcker givetvis inte till att täcka de kostnader som vi måste tackla. Vi har dessutom aningar om att regionbidraget till Skånetrafiken inte kommer att öka, säger Cristina Glad (L), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.
En procent ökat resande bidrar med 25 miljoner kronor. Regionen skattefinansierar Skånetrafiken med cirka 57 procent. Resten står resenärerna för.

‑ Trots att resandet ökar, om än inte i den takt som vi vill, så räcker inte pengarna till. Det är väldigt oroande, säger Cristina Glad.
Ett nytt trafikförsörjningsprogram håller på att utarbetas.
‑ Många saker måste prövas. Har vi byggt ut trafiken för mycket? Kan vi höja kvalitén? Satsar vi resurserna rätt? Finns det turer med för få resenärer? Vi vill helst spara på administrativa saker. Att höja biljettpriserna kan minska resandet, kommenterar Cristina Glad.

En bidragande orsak till Skånetrafikens problem är sjukvårdens stora underskott.
‑ Styret tog 100 miljoner från Skånetrafiken i fjor för att få ordning på budgeten, kommenterar Cristina Glad.

Läs mer här: Efterlyser omfattande analys

kommentarer