Låt dem komma in
Mer än hälften av de registrerade arbetslösa i Sverige är födda i ett annat land. Många av dem har kommit nyligen som flyktingar från Syrien, Irak eller Afghanistan.
Det är inte förvånande att de ännu inte har fått ett jobb. Det tar tid att anpassa sig till ett nytt land, lära sig språket och komplettera den ibland mycket rudimentära utbildningen.
Men statistiken visar också att det tar många år innan ens hälften av flyktingarna kommit in på arbetsmarknaden. Det visar att det finns institutionella problem som håller invandrare utanför. Det är ohållbart.
Därför är LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons utspel, även om det är propagandistiskt och riktades till Svenskt Näringslivs kongress i torsdags, hoppingivande. Hans attityd att ”arbetsmarknadens parter inte kan tillåta att en växande grupp ställs utanför”, visar att LO-ledningen i viss mån tänkt om. Nu kan LO tänka sig att anpassa förutsättningarna på arbetsmarknaden så att nyanlända med låg utbildning ska ha en chans att få in en fot på arbetsmarknaden.
LO:s konkreta förslag är vad man kallar utbildningsjobb, där den som får det ska jobba parallellt med grundläggande utbildning utanför arbetstid. Det har tidigare visat sig att krav på internutbildning på företagen hindrar många småföretag att anställa, eftersom möjligheterna att ge handledning som krävts har varit begränsade.
Nu uppmanar LO Svenskt Näringsliv att förhandla. Det har gjorts försök tidigare, men då har inte viljan funnits på båda sidor att verkligen enas.
Det är angeläget att det sker. Från politiken har det utlovats både lägre arbetsgivaravgifter och sänkt skatt för att en lägre lön ska bli mer attraktiv.
Kanske är det ”hotet” från politiskt håll om lagstiftning om inte parterna hittar en väg in på arbetsmarknaden för flyktinginvandrarna som gjort att LO nu öppnat för lägre löner. Oavsett är det en välkommen omsvängning som förhoppningsvis tas tillvara.
Läs mer här: Låt dem komma in