Sköt 70 mål under en NHL-säsong – Old School Hockey Bernie Nicholls

By Ronnie Rönnkvist

Han lirade powerplay med Wayne Gretzky och sköt 70 mål under en säsong. Ta del av historien om Bernie Nicholls.

Delstaten Ontario i Kanada har fostrat nästan overkligt många NHL-stjärnor. NHL, centerforwarden Bernie Nicholls, är inget undantag. Han föddes 1961 i den lilla staden Hailburton mellan Toronto och Ottawa. Men det var som Wayne Gretzkys högra hand i powerplay då de båda spelade för Los Angeles Kings han blev en superstjärna i NHL.
– Jag kommer antagligen från den minsta staden i hela Kanada och flyttade sedan en av dom största staden i USA skrattar Nicholls och fortsätter:
– I Hailburton, där jag är uppväxt, var det snö på vintrarna när vi spelade ishockey. När jag kom ner till L.A. så åkte man i kortbyxor till träningarna. Men jag kan inte säga annat än att jag hade en fantastiskt fin tid som spelare hemma i Hailburton. Det var också i Hailburton Huskies lag för spelare under femton år som jag en gång började med hockey.

Senare blev det Edmonton.

Ny klubbadress för Bernie Nicholls blev säsongen 1978/79 Kingston Canadiens i OHA där den tidigare NHL-spelaren Jim Morrison coachade. Som artonåring gjorde Nicholls sin första hela säsong i klubben och slutade på andra plats i lagets poängliga. Året därpå svarade Nicholls för hela 152 poäng och med det blev han lagets bästa spelare före Scott Howson.
– Det var en väldigt rolig tid i Kingston men framförallt hade vi ett väldigt bra lag den andra säsongen. Just kvaliteten på laget gjorde ju att det gick bra även för mig personligen.

Du draftades 1980 av Los Angeles Kings, men innan du blev etablerad i NHL fick du även spela i AHL för New Haven Nighthawks. Hur upplevde du den tiden?
– Att jag fick spela i New Haven ser jag bara som något väldigt positivt och viktigt

Läs mer här: Sköt 70 mål under en NHL-säsong – Old School Hockey Bernie Nicholls

kommentarer