HOCKEYKORTET: Han var med och tog Finlands första VM-guld

By Ronnie Rönnkvist

Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig med bland annat spel i NHL, finskt ligaguld och dubbla SM-guld med Malmö. Som om inte det vore nog var han dessutom med och vann Finlands första VM-guld någonsin.

Raimo Helminen ”Raipe” (killen) kallad var en av Finlands viktigaste spelare då nationen vann sitt första VM-guld i ishockey. Året var 1995, förbundskaptenen hette Curt Lindström och platsen där guldet spelades hem var Globen i Stockholm.

Eftersom det hade varit konflikt i NHL var deras säsong framskjuten. Det innebar i sin tur att det inte var några NHL-spelare med i turneringen. Finland hade ett spännande lag där trion med Jere Lehtinen, Saku Koivu och Ville Peltonen skulle få sitt genombrott. I finsk media kallades trion för Knatte, Fnatte och Tjatte.

Raimo Helminen var då 29 år och spelade för Malmö IF till vardags. Han var en av lagets mer rutinerade spelare och var navet i förstakedjan med Juha Ylönen och Sami Kapanen.

Finland går till final efter att ha slagit Frankrike i semifinalen med 5-0 och Tjeckien i semifinal med 3-0. Finland gick alltså in i finalspelet med ett stort självförtroende efter att laget, mycket tack vare Jarmo Myllys storspel, hade hållit nollan i slutspelet.

SVERIGE I FINALEN

I finalen väntade hemmanationen, men det blev aldrig någon dramatisk final. I inledningen av tredje perioden ledde Finland med 4-0 efter tre mål av Ville Peltonen och ett av Timo Jutila. Visserligen gör Jonas Bergqvist 4-1, men den här gången var det Finland som fick erövra Sergels Torg.
— Curre var viktig för det här guldet. Han kom med lite nya

Läs mer här: HOCKEYKORTET: Han var med och tog Finlands första VM-guld

kommentarer