Full pott för fem nya bilar i Euro NCAP:s krocktest

By Mattias Rabe

Euro NCAP har ännu inte tagit semester utan publicerar i dag krocktest- och säkerhetsresultaten för sju nya bilmodeller. För fem av bilarna blev det full pott med fem stjärnor av fem möjliga i slutbetyg. Dessa fem är Alfa Romeo Stelvio, nya Hyundai i30, nya Opel Insignia, nya Seat Ibiza och Volkswagen Arteon där förstnämnda – Alfa Romeo Stelvio – imponerade mest sett till krockskyddet för vuxna. Stelvio fick nämligen 97 av 100 poäng i vuxenskyddet, mer än någon annan krocktestat bil i år, mer än både Volvo S90 och V90 som nådde upp till 95 poäng i detta delmoment. Stelvios resultat matchar i stället Volvo XC90 som vid 2015 års krocktest även den nådde upp till 97 poäng (XC90 är däremot bättre i övriga tre delmoment).

I skyddet av barn vid kollision är det nya Opel Insignia och Volkswagen Arteon som rankas bäst med 85 av 100 poäng, strax före Alfa Romeo Stelvio och Hyundai i30 som båda fick 84 poäng. Endast nya Audi Q5 har i år rankats högre i detta avseende med 86 poäng (nya BMW 5-serie fick även den 85 poäng).

Sett till fotgängarskyddet är det Volkswagen Arteon som är snällast vid kollision mot gångtrafikanter. Med 85 av 100 poäng är Arteon i topp av alla årets testade bilar (24 stycken).

I mätningen av bilarnas förarstödsystem är det ingen av de fem femstjärniga bilarna som avgick med flaggar i topp. I stället var det nya Honda Civic som nådde högst med 88 poäng av 100 möjliga (bäst i denna gren är Volvo S90 och V90 med 93 poäng). Men nya Civic blev av med en stjärna då den inte rankas tillräckligt högt i skyddet av barn. Totalbetyget blev därför ”bara” fyra stjärnor.

Ford Mustang krocktestades av Euro NCAP i början av året. Då erhöll

Läs mer här: Full pott för fem nya bilar i Euro NCAP:s krocktest

kommentarer