HOCKEYKORTET: Nicklas Lidströms genombrott – ”Alltid en ära att representera Tre Kronor”

By Ronnie Rönnkvist

Han är mest känd för sina år i Detroit – och guldmålet i OS 2006. Men det var i en VM-turnering han fick sitt stora genombrott.

Nicklas Lidström är en av världens genom tiderna bästa backar. Att ha spelat 1564 matcher i världens bästa liga mellan åren 1991 och 2012 inger respekt. Dessutom spelade han under hela sin tid i NHL för samma lag, Detroit Red Wings.

Säsongen innan Lidström flyttade över till NHL deltog han i det svenska lag som vann VM-guld i Åbo efter en dramatisk final mot Sovjet som vanns av Tre Kronor med 2-1 efter mål av Jonas Bergqvist och Mats Sundin. En match där det i ärlighetens namn ska sägas att Sverige även spelmässigt var det bättre laget. Bland annat vann Sverige skotten i matchen med 35-26. När väl ryssarna kom igenom så storspelade Rolf Ridderwall i målet.

Nicklas Lidströms, som spelade i backpar med den tio år äldre Tomas Jonsson, gjorde sin bästa match mot USA i slutspelsserien då Sverige vann med 8-4. ”Lidas” svarade för två av målen.

Erkände hockeyjournalisten Singel Ericson gav efter turneringen Nicklas Lidström fem puckar för sin insats in VM med följande motivering:
– Vilket genombrott! Öppnade med ett powerplay-mål i VM-debuten mot Tyskland. Satte därefter ytterligare två PP-mål mot USA. Spelade fram (Thomas) Rundqvist till 3-2 på Canada i båda matcherna. När han förbättrar markeringsspelet i hörnorna och framför det egna målet blir han en världsback. Skrev NHL-kontrakt (Detroit) direkt efter VM.

Nicklas Lidström berättar för hockeysverige.se om turneringen som skulle bli hans internationella genombrott:
– Trots att jag hade spelat en lång säsong var jag inte speciellt sliten när det var dags för VM. Det jag minns bäst inför turneringen var hur förväntansfull och sugen jag var på att få spela ett VM.
– Vi fick flera bra NHL-förstärkningar till VM. Bland andra backarna Kjell

Läs mer här: HOCKEYKORTET: Nicklas Lidströms genombrott – ”Alltid en ära att representera Tre Kronor”

kommentarer