Annie Lööf kräver plats i migrationsförhandlingar
Ulf Kristersson (M) föreslog en bred överenskommelse i SVT:s Agenda och vände sig till Stefan Löfven.
Dagen efter understryker Lööf att hela alliansen behöver vara med på en överenskommelse.
”Sverige behöver en ansvarsfull, stabil, långsiktig migrationsöverenskommelse mellan alliansen och över blockgränsen”, skriver hon på Twitter.
Migrationspolitiken ser ut att splittra partierna över blockgränserna. I April beslutade Centerpartiet att gå emot allianskollegorna och rösta för regeringsförslaget som ger 9 000 ensamkommande en ny chans till uppehållstillstånd.
Beslutet mötte hård kritik från flera håll, bland annat av Moderaterna.
– Det är klart att trovärdigheten för alliansen är viktig i det här sammanhanget, sade Tobias Billström (M) då.
Även Liberalernas Jan Björklund menade att beslutet minskade trovärdigheten för Sveriges migrationspolitik.
– Beslutet är djupt olyckligt och riskerar att undergräva trovärdigheten i svensk migrationspolitik. Vi måste ta ansvar för att alla inte kan stanna, sade Jan Björklund i SVT:s Aktuellt.
Vände sig till Stefan Löfven med ödesfråga
I SVT:s Agenda under måndagskvällen var ett av debattämnena migration, och uppluckringen mellan partiblocken blev då tydligare än någonsin.
Centerns Annie Lööf tillfrågades om en eventuell spricka inom alliansen.
– Vi är vana att kompromissa, vi och Moderaterna får ge och ta. Vi ska ha en bred överenskommelse. Det här löser vi, sade hon i programmet.
Men när Moderaternas Ulf Kristersson betonade vikten av en bred överenskommelse om migrationen, som han refererade till som en ”ödesfråga”, vände han sig bort från allianskollegerna och i stället till statsminister Stefan Löfven med förslaget.
Samtidigt som Annie Lööf skriver att Sverige behöver en bred migrationsöverenskommelse där ”SD inte kan diktera villkoren”, öppnar även Kristersson upp för att bjuda in partiet till samtal, skriver Dagens Nyheter.
https://twitter.com/annieloof/status/993367592386678785
Björklund stänger dörren för SD
På Dagens Nyheters fråga om Kristersson verkligen menade att även SD ska få vara med i samtalen svarade han:
– Ja, jag tänker inte börja med att utesluta partier. Låt alla som vill diskutera det här vara med i samtalen.
Det här har fått Liberalernas ledare Jan Björklund att reagera. På Twitter skriver han att det är ”otänkbart” för honom att SD ingår i migrationsöverenskommelsen.
https://twitter.com/bjorklundjan/status/993423841643974657
Här verkar Björklund och statsministern Stefan Löfven ha samma inställning. Enligt honom finns det inte på kartan att SD skulle få delta i migrationssamtalen.
– De vill inte stå upp för asylrätten på riktigt. Det säger sig självt. De kommer säkert inte vilja vara med, just för att de inte står upp för asylrätten, säger Löfven till DN.
Chans för ny ”järnaxel” mellan S och M
Att sprickan inom alliansen blir tydligare råder det ingen tvekan om, enligt Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.
– Det finns en tydlig spricka inom alliansen, som inte är ny men som blivit allt tydligare i och med att de tidigare gemensamma linjerna inte finns längre, och någonstans tänker jag att Ulf Kristersson vill vara öppen med det, säger han.
Handräckningen till Stefan Löfven skulle kunna startpunkten på en ny ”järnaxel” mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Båda partierna har nog lärt sig ganska mycket av den här mandatperioden, bland annat att det är väldigt problematiskt att vara en koalitionsregering i minoritet. Dessutom har den tidigare helt otänkbara lösningen att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle vara i en stor koalition diskuterats mer öppet av partierna. Jag skulle inte utesluta att det är ett alternativ även efter valet, säger han.
Valet kan öppna upp för nya konstellationer
Enligt Bolin har de båda partierna historiskt varit mer restriktiva vad gäller migrationspolitik och har tillmötesgått de mindre partierna med en mer generös lagstiftning i frågorna.
Samtidigt tror han att Socialdemokraterna och Moderaternas skärpta migrationspolitik kan kopplas till det faktum att de båda partierna tappat flest röster till Sverigedemokraterna.
– Det gjordes bland annat redan 2005 när allianspartierna gemensamt med Miljöpartiet kom överens om en flyktingamnesti, och även då var det Moderaterna som kompromissade bort en del av sin politik till förmån för de mindre allianspartierna.
– Jag tror att valet kan öppna upp för helt nya konstellationer, det ska man inte utesluta.
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/integration–invandring/annie-loof-kraver-plats-i-migrationsforhandlingar/