Apples testflotta av självkörande bilar växer

By Erik Inge

Att självkörande bilar är ett hett ämne just nu är det nog få som undgått. Många aktörer är det som slåss i racet om autonom teknik – inte bara biltillverkare utan även teknikföretag.

Jättarna Google och Apple är inget undantag. Den förstnämnda har arbetat med självkörande bilar sedan 2010, ett projekt som idag kallas Waymo.
Apple planerade länge, liksom sin konkurrent Google, att ta fram en egen självkörande bil men det projektet skrotades 2016. Sedan dess har man satsat på att utveckla autonom teknik istället.

Men för att testa självkörande teknik krävs fordon och verkliga miljöer.
I april förra året fick Apple grönt ljus av trafikmyndigheten i Kalifornien att släppa ut tre testbilar på delstatens gator. Som vi rapporterade då var bilarna utrustade med flertalet sensorer, radar och kameror.

Sedan dess har antalet testfordon vuxit i snabb takt. Enligt Bloomberg är Apple nu uppe i 27 självkörande bilar i Kalifornien. Bara så sent som nu i januari ska sju bilar ha registrerats.
Som tidigare rör det sig om Lexus RX450h-suvar.

Anledningen till den snabba ökningen vet vi ingenting om, men troligtvis vill man knappa in på konkurrenten Google. Konkurrenten samarbetar som bekant med FCA-koncernen (Fiat Chrysler) och har självkörande testbilar i sex olika delstater. Enligt Bloomberg har Google, bara i Phoenix, 600 självkörande minibussar.

Läs mer här: Apples testflotta av självkörande bilar växer

kommentarer