Ar­ki­vera Ree­pa­lus för­slag

By Yngve Sunesson

Det går inte att an­vända kva­li­tets­krav för att minska väl­färds­fö­re­tagens vinster, för­klarar Il­mar Reepalu i sitt slut­be­tän­kan­de för ut­redningen om vinster i väl­färden.
Det visar att han miss­upp­fattat, el­ler snarare med­ve­tet fel­tolkat, ut­red­nings­upp­draget. Det drevs fram av Allians­par­tierna i risk­dagen som tilläg­gs­di­rek­tiv till rege­ringens ut­redning om att be­gränsa vinster i väl­färds­fö­re­tagen, men syf­tet var na­tur­ligt­vis att ut­reda hur kva­li­tets­krav skulle kun­na för­bättra vården och om­sorgen – inte att den vägen be­gränsa vinsterna.
Ree­pa­lus for­mu­lering visar att hela ut­redningen är ett ideo­lo­giskt be­ställ­nings­verk. Vinster ses som nå­got ont som ska om inte för­bjudas så åt­min­sto­ne be­gränsas. Att följden av Ree­pa­lus för­slag skulle bli att en stor del av de fö­re­tag som ar­betar inom vården och om­sorgen skulle tvingas läg­ga ned verk­sam­heten verkar inte vare sig Reepalu el­ler rege­ringen se som nå­got ne­ga­tivt. Det skulle ändå fram­för­allt vara små­fö­re­tag och ide­ella fö­re­tag – inte de riskkapitalbolagsägda kon­cerner som varit den främs­ta mål­tav­lan för den of­fent­liga de­batten.
Ree­pa­lus vik­tigaste be­tänkande kom ti­digare i år när för­sla­get om vinst­be­gräns­ningar lad­es fram.
Det för­sla­get sågades av en näst in­till enig re­miss­opi­ni­on, med un­dan­tag för nå­gra fack­liga or­ga­ni­sa­tioner som av ideo­lo­giska skäl vill be­gränsa pri­vata in­slag i de utpekade delarna av väl­färds­verk­sam­heten.
Det är långt ifrån bara fö­re­tagen och de­ras or­ga­ni­sa­tioner som gått emot för­sla­get. Ex­em­pel­vis har fö­re­trä­da­re för re­vi­sorerna haft tunga in­vänd­ningar mot sättet att be­räkna vinsterna och krävt ”ett re­jält om­tag”. De kända fö­re­ta­ga­rna Rune Andersson och Carl Bennet har pekat på att så många som 4 500 fö­re­tag, en fjär­de­del av alla inom de utpekade sek­torerna, skulle tvingas att ome­del­bart av­veckla sin verk­sam­het.
Än mer upp­se­en­de­väc­kan­de är det att även den ide­ella sek­torn, som an­nars ofta hyllas av så­väl so­ci­al­de­mo­krater som vän­ster­par­tister, är or­dent­ligt oroade över Ree­pa­lus för­slag. Hans kon­struk­tion av vinst­taket skulle leda till att många av de ide­ella fö­re­tagen skulle slås ut, trots att

Läs mer här: Ar­ki­vera Ree­pa­lus för­slag

kommentarer