Är demokratin i kris?
Opinion
Förra veckan lade utredaren Olle Wästberg fram sitt betänkande om demokratins utveckling i Sverige. Han oroas han över en del tendenser. I en expertbilaga med några forskningsrapporter sammanfattas dock situationen så här: ”Demokratin mår på det hela taget bra.”
Utredningen är dock bekymrad över partiernas kris. Antalet medlemmar har rasat sedan mitten av 1980-talet. I en rapport noteras 1984 som året då partierna tillsammans hade flest medlemmar. Sedan dess har över miljonen försvunnit – inte bara genom den avskaffade kollektivanslutningen till S.
Även antalet aktiva partimedlemmar har minskat i ungefär samma grad, så att det nu på många håll är svårt att hitta intresserade till de kommunpolitiska uppdragen.
En tröst är dock att den interna partidemokratin snarare har blivit bättre under samma tid. Kongresser, stämmor och vad det nu heter i de olika partierna är svårare att gå förbi för partiledningarna numera.
Statistiska centralbyrån gör i samband med valen inte bara undersökningar om hur väljarna röstar utan också mer allmänt om intresset och förtroendet för demokratin. Rapporten om 2014 års val skulle publicerats i går men sköts upp. En del material har dock offentliggjorts, och det finns en del intressanta tendenser.
Att antalet partimedlemmar minskat är inte förvånande när man ser kurvan …
Läs mer här: Är demokratin i kris?