Bankernas fel?
Opinion
99:an, en livsmedelsbutik i Malmö, stänger i morgon. För ett år sedan, på nyårsafton 2014, drabbades butiken av ett rån. Innehavarna hotades med kniv och tvingades lämna ifrån sig pengar. Under året har butiken rånats två gånger till.
När en butik rånas är det inte förlusten i pengar eller varor som är värst. Det är den känsla av osäkerhet som hotet leder till. Det är därför 99:an i Malmö nu stänger för gott. Det är därför många som drabbats av rån får långvariga besvär med oro och ångest.
Sedan 1975 har antalet butiksrån ökat kraftigt. Fram till 2000 fyrdubblades butiksrånen, och även därefter har antalet ökat. Högst antal var det 2009 med 1154. Mest har småbutiker, ofta med ensambemanning, drabbats.
Under samma period har antalet bankrån minskat. Det har skett som en konsekvens av att bankerna förstärkt sin egen säkerhet men också därför att antalet bankkontor minskat och framförallt att antalet kontor med kontanthantering minskat kraftigt. Bankerna hänvisar i dag ofta sina kunder till att ta ut pengar i butiker – trots att butikerna har betydligt sämre säkerhet mot rån än bankerna.
Det är svårt att säkert visa att de motstående kurvorna för butiksrån och bankrån verkligen har ett samband.
Men storbankernas strategi …
Läs mer här: Bankernas fel?