Centerns besked om ensamkommande – röstar ja

Klockan 15 på tisdagen håller Annie Lööf en presskonferens med anledning av regerings förslag om ensamkommande.

– Vår samlade bedömning är att vi kommer släppa igenom propositionen, säger Annie Lööf.   

Centerpartiet har nu bestämt sig för att säga ja till regeringens förslag om att låta ensamkommande få stanna i Sverige och studera. 

Annie Lööf säger på en presskonferens i riksdagen på tisdagseftermiddagen att man visserligen tycker att förslaget är dåligt men att konsekvenserna av att inte säga ja till den är långt värre. 

Tufft beslut

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, säger Annie Lööf. 

Det var i november förra hösten som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om att ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna studera klart.

Förslaget har mötts av kritik från övriga allianspartier som inte vill inte vill släppa igenom regeringens förslag. Även Lagrådet har varit kritisk i frågan.

– Efter det här beslutet som kommer fattas i riksdagen under våren är det viktigt att vi återgår till en långsiktig politik, säger Annie Lööf som beskriver det som ett tufft beslut att fatta men att Centerpartiets partistyrelse var enig i frågan. 

Liberalerna är kritiska till att allianskollegan Centerpartiet nu valt att säga ja. 

”Tack Centerpartiet”

– Liberalerna värnar asylrätten och står bakom ett regelverk som är rättssäkert och rättvist, och där skyddsbehov står i centrum. Vi beklagar att det nu tycks finnas majoritet i riksdagen för en ordning som går rakt på tvärs mot detta och där Lagrådets kritik helt nonchaleras, säger Fredrik Malm (L).

Miljöpartiet däremot är positiva: 

– Vi har arbetat hårt för att få en lösning för de många unga som nu får en chans att stanna i sitt land. Vi hoppades att det skulle finnas tillräckligt med partier som satte humanismen före vart opinionsvindarna blåser för dagen. Tack Centerpartiet för att ni inte gjorde de många besvikna, skriver Gustav Fridolin på Facebook. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/centerns-besked-om-ensamkommande/

kommentarer