Danmark kan lära oss om matfusk
Opinion
I Danmark har livsmedelsverket bildat en expertgrupp som regelbundet kontrollerar livsmedelsbranschen. De inspekterar livsmedelsgrossister, livsmedelshandeln, restauranger och slakterier för att kontrollera om det förekommer falska matvaror, men också om det förekommer skattefusk eller andra oegentligheter.
När det danska livsmedelsverket startade sin expertgrupp 2006 var det sex personer i gruppen. Nu är de 23. De består av före detta poliser, folk från livsmedelsbranschen och ekonomiska experter. Av de cirka 1000 kontroller som görs varje år upptäcker man fel eller brister i ungefär hälften.
Till skillnad mot i Sverige kan man i Danmark dömas till fängelse eller dryga böter för matfusk. Den summa som företaget lyckats tjäna på fusket får de betala närmare dubbelt i böter.
I ett fall sålde ett företag blåbärssaft, men det visade sig att det inte var några blåbär i saften, bara smakämnen. Företagaren hade tjänat sex miljoner danska kronor. Hans dom blev fyra månaders fängelse och elva miljoner kronor i böter, enligt den före detta polisen Michael Rosenmark.
Att det finns en hel del övrigt att önska när det gäller dansk djurhållning är klart om man följt medias rapportering under åren. Men när det gäller livsmedelskontroll gentemot matfusk verkar Danmark ha en del att lära oss i Sverige.
Läs mer här: Danmark kan lära oss om matfusk